SPBA verwelkomt Soerdjan als landbouwminister

De Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) verwelkomt Lekhram Soerdjan als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Soerdjan is in het rijstdistrict woonachtig. Recent is de SPBA-voorzitter Harrynannan Oemraw door een NDP-topman in Nickerie gevraagd of zij akkoord gaan met Soerdjan als hun minister. ‘Ik heb voor Soerdjan gestemd’, zegt Oemraw in gesprek met Dagblad Suriname. Maar hij laat ook doorschemeren dat de nieuwe minister bergen werk moet verzetten om vooral de rijstsector weer op rails te krijgen.
“Het gaat niet goed met de sector. Een deel van de boeren heeft niet kunnen planten dit seizoen, omdat er geen water was. Een ander deel is nog bezig met de afoogst. Zeker 40% moet nog geoogst worden”, zegt Oemraw. Boeren geven de aftredende LVV-minister Soeresh Algoe geen schoonheidsprijs als het gaat om de rijstsector. “Hij had nooit een luisterend oor voor onze problemen, waaronder die over de waterhuishouding. Vooral de primaire aanvoerkanalen waren meestal verstopt, de Wakaypompen hebben nooit optimaal gefunctioneerd doordat ze soms defect waren en er soms ook geen brandstof werd aangeleverd”, geeft Oemraw aan.
De rijstboeren zetten nu hun hoop op Soerdjan, die sinds eind jaren ‘90 verbonden is aan de rijstsector via Adron. Hij was zelfs directeur bij Adron tussen 2009 en 2011.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!