Scheek: “Wat doe je met die aanbieding van de studenten?”

1Studenten Adekus willen ook helpen om problemen op te lossen“De Nationale Assemblee had de mogelijkheid om op de begrotingen van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) meer dan SRD 15 miljoen te krijgen voor de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus)”, stelt Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van de studenten in het Bestuur van de Universiteit (BvU). De overheidsbegroting is een aantal keren aangepast. In eerste instantie kreeg de universiteit SRD 15 miljoen toegekend. Na klachten in DNA, werd het bedrag opgekrikt naar SRD 85 miljoen. Bij de finale versie van de begroting daalde het bedrag wederom naar SRD 15 miljoen. Er is volgens Scheek niets veranderd binnen de universiteit om aan meer of extra inkomsten te komen. Hij is daarom benieuwd wat het antwoord van beleidmakers zal zijn op de ontstane problemen vanwege de slechte financiële aandacht aan de Adekus.
Studenten
Deze onzekerheid weerkaatst volgens Scheek ook op de studenten van de Adekus. “Voor sommige studenten is dit een trigger om nog sneller hun studie af te ronden. Er zijn ook studenten die juist gedemotiveerd raken. De vraag is als je die studenten kunt opvangen en begeleiden, en hoe. Mensen moeten dus degelijk nadenken als zij besluiten nemen, die een dusdanig impact kunnen hebben op een grote groep mensen die eigenlijk de dupe worden van het besluit. Men moet verantwoordelijk besluiten nemen. Als iets jou verantwoordelijkheid is, neem die verantwoordelijkheid ook al zodanig. Doe niet alsof het uit de lucht is komen vallen”, stelt Scheek.
Wetenschappelijk kader
Suriname behoeft hoger opgeleid wetenschappelijk kader. Volgens Scheek heeft de overheid de verantwoordelijkheid om deze behoefte te dekken. “Er hoeven op dit moment niet al te grote infrastructurele projecten in uitvoering te zijn. Een deel van het geld kun je naar de universiteit allokeren, zodat je mensen kunt opleiden, mensen de juiste planningen en berekeningen kunnen maken om juiste overwegingen en onderzoek te realiseren. Als de overheid minder geld geeft aan buitenlandse bedrijven en externe consultants om onderzoek te doen, en gewoon komt aankloppen bij de universiteit en de universiteit betaalt zoals zij de buitenlanders betaalt, dan maken wij dat gat kleiner voor de overheid.”
Hulp studenten
Scheek stelt dat studenten zelf allang hebben aangeboden om mee te helpen en mee te denken om de problemen op de universiteit op te lossen. “Wat doe je met die aanbieding van de studenten? Laat je het aan je voorbijgaan? Of luister je ook naar de ideeën?”, vraagt Scheek zich af. De studenten moeten bijvoorbeeld per semester, boeken aanschaffen. Alle print- en kopieerwerk wordt door een externe partij gedaan. De studenten vragen zich af, waarom de universiteit hier niet zelf iets mee doet. Anderen noemen betaald parkeren op de universiteit als mogelijke inkomstenpost. Met het minimum aan inkomsten bij betaald parkeren, kan de Adekus al zorgen voor onderhoud en beveiliging van parkeerplaatsen. Dat scheelt al wat op de begrotingen. Hetzelfde geldt voor het opzetten van een carwash. Het enige waar de studenten vooralsnog naar vragen is een luisterend oor.
Werk
Intern heeft het universiteitsbestuur al voldoende werk. Volgens Scheek zal als eerst in het bestuur moeten kijken naar de bijdrage van zowel studenten, het technisch en administratief, als het wetenschappelijk personeel. Ten tweede zijn het de beleidsmakers die het werk moeten ondersteunen. “Er zijn zoveel dingen, problemen, die indirect door de beleidsmakers veroorzaakt worden. Het is mooi om besluiten te nemen, maar wat is de impact daarvan? Als je niet hier op de universiteit rondloopt, zie jij de effecten niet. Je weet ook niet waar het effect zal komen”, meent de student. Als er telkens geknipt wordt in de begrotingen van de universiteit, vraagt Scheek zich wel af, als de beleidmakers het wel menen met de universiteit en de ontwikkeling van het land. “Niemand heeft er wat aan als de universiteit kapot is”, meent de studentenvertegenwoordiger.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!