Farsi Khudabux: ‘Aannemers classificeren om betere gang van zaken in bouwwereld te bewerkstelligen’

Farsi Khudabux, general manager van de Baitali Group
Farsi Khudabux, general manager van de Baitali Group
‘Het fysiek verval van Paramaribo is mede te wijten aan ingenieurs die aan de beste universiteiten in de wereld hebben gestudeerd, maar werk van inferieure kwaliteit presteren. De kwaliteit van het asfalteringswerk en de slechte gesteldheid waarin de wegen zich kort na oplevering in bevinden, zijn klachten die vaker worden gehoord.’
Wegen worden door overbelasting kapotgereden
Civieltechnisch ingenieur Farsi Khudabux, general manager van de Baitali Group: ‘De ingenieur doet wat hij kan en in zijn vermogen ligt. Het leveren van kwaliteitswerk is een samenspel tussen meerdere personen en instanties, wat in Suriname niet goed tot zijn recht komt en zich weerspiegelt in de productie. Bij het aanleggen van wegen moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, te beginnen met ruimtelijke ordening en planning. Er moet een masterplan zijn waarin er onderscheid is tussen woongebied, industriegebied en landbouwgebied. Daarmee wordt voorkomen dat er situaties ontstaan, waarbij fabrieken en magazijnen middenin woonwijken verrijzen. De wegen zijn niet berekend op zwaar transport en hoogfrequent gebruik. Ze worden door overbelasting kapotgereden’.
Onderhoud en reparatie
De staat waarin de wegen verkeren, wordt volgens Khudabux in belangrijke mate veroorzaakt door gebrek aan onderhoud en reparatie. ‘In Suriname doen wij niet aan preventie en onderhoud. Er worden vele honderden miljoenen Amerikaanse dollar uitgeven aan wegenbouw, maar er wordt heel weinig gedaan aan preventief onderhoud. Wij zitten met een wegenautoriteit, die zelfs moeite heeft om het salaris van het personeel op te brengen. Dit, terwijl de Wegenautoriteit een instituut is dat er voor zorg moet dragen dat door onderhoud en reparatie de wegen duurzaam zijn. Het is zaak dat de overheid bij het samenstellen van projecten en berekenen van de kostprijs ook preventie, onderhoud en reparatie inlast’.
Projectvoorbereiding is het halve werk
Er hapert volgens Khudabux ook het een en ander aan projectvoorbereiding. Het kan procesmatig veel beter. ‘Projecten worden vaak onvoldoende voorbereid. Men wil ideeën soms te snel uitvoeren. Maar tussenin moet er heel wat gebeuren. Voor elke dag die extra gestopt wordt in de voorbereiding worden twee dagen gewonnen in de uitvoering.’
Aannemers classificeren
Khudabux is de mening toegedaan dat het classificeren van aannemingsbedrijven een vlotte uitvoering van opdrachten ten goede zal komen. Categorie 1 komt in aanmerking voor de grote en complexe opdrachten en zo verder naar beneden. De rangschikking in klassen zorgt ervoor dat er niet een heleboel kleine bedrijven, die de uitvoering van bepaalde projecten niet kunnen garanderen, tussen de gegadigden zitten.
Directievoering
Het aansturen van welk project dan ook is belangrijk. Echter komt de overheid als opdrachtgever tekort aan kader om projecten aan te sturen. Het weinige kader is overbelast. Hoe staat het met de directievoering? Khudabux: ‘Opdrachtgever en uitvoerder zijn de contractpartijen. De directievoerder is de vertegenwoordiger van de opdrachtgever. Er worden zelden of nooit klachten gehoord over de directievoering. Er zijn directievoerders, die er meer gewicht in leggen dan anderen. Als de opdrachtgever het tempo van de directievoerder niet kan bijhouden, dan is de aannemer de gebeten hond omdat zij de instructie niet op tijd kunnen doorgeven. Als de uitvoering van projecten hierdoor stagneert, is het niet de schuld van de uitvoerder’.
Waterwegen
Ingenieur Khudabux beveelt aan om veel meer gebruik te maken van waterwegen. Het is waar, wegtransport is goedkoper, maar door zwaar transport, waarop ze niet berekend zijn, worden de wegen kapotgereden. Transport over water zou een oplossing kunnen zijn. Het heffen van tol voor het gebruik van wegen en bruggen is een mogelijkheid om geld te generen voor preventie, onderhoud en reparatie.
HD

error: Kopiëren mag niet!