Jairam: “Jongeren zullen landbouw als beroep kiezen als landbouwimago verbeterd wordt”

Onlangs is de landbouwcompetitie van start gegaan op het terrein van de Landbouwcoöperatie Kwatta (Wanica). Hieraan hebben 6 basisscholen deelgenomen. Het betreft een project om de bewustwording voor een gezonde leefstijl tot stand te brengen, alsook de jeugdigen te motiveren om door middel van landbouw eigen centjes te verdienen. Voor de landbouwkundige tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Soedeshchand Jairam, is dit een initiatief om toe te juichen. De vergrijzing binnen de agrarische sector is namelijk duidelijk merkbaar, waardoor elke poging om jongeren te interesseren om deze sector in de toekomst te handhaven, een nobel idee is. Echter plaatst Jairam ook kanttekeningen, die voornamelijk voor de autoriteiten als eyeopener moeten dienen.
In gesprek met Dagblad Suriname accentueert de landbouwkundige dat jongeren niet graag investeren in iets dat niet rendabel is. En de agrarische sector staat bekend om de grote risico’s die ermee gepaard gaan, zoals onder andere wateroverlast, watertekort, oogstbederving, lage opkoopprijs, hoge inputkosten, weinig afzetmogelijkheden en een gebrek aan oprechte belangstelling vanuit de regering voor de ontwikkeling van deze sector. “Een project als de landbouwcompetitie zal weliswaar niet zo zeer een aanzienlijke impact hebben op de verdere ontwikkeling van de landbouwsector, want het imago van deze sector is de dag van vandaag enorm verslechterd. Zolang dit imago niet wordt verbeterd, is de kans dat jongeren landbouw als beroep kiezen heel klein.”
De autoriteiten dienen om die reden het landbouwklimaat in Suriname te bevorderen. Jairam heeft meerdere malen het belang van structurele landbouwvoorlichting onderstreept. Desalniettemin blijkt dat de autoriteiten op dezelfde koers varen. De problemen die agrariërs gaandeweg op hun pad krijgen, kunnen middels de voorlichting tot het verleden behoren. “Zo kan je bijvoorbeeld de concurrentiepositie en de economische, technische en allocatieve efficiëntie verbeteren. Iedereen probeert nu maximaal te verdienen ten koste van de landbouwers, waardoor zij uiteindelijk geen winst kunnen maken. De ordening van deze sector is dus een grote noodzaak”, aldus de landbouwkundige.
KSR

error: Kopiëren mag niet!