Onderstation EBS te Maretraite vernieuwd

Onderstation EBS te Maretraite vernieuwdHet Onderstation Maretraite (OSC) van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), welke gevestigd is op de hoek van de Pluto- en Aidastraat (Paramaribo), is inmiddels gemoderniseerd. In het kader hiervan heeft er op vrijdag een ceremoniële opening plaatsgevonden. De OSC draagt zorg voor de energievoorziening van bijkans 16.000 huishoudens alsook bedrijven in de omgeving van Paramaribo-Noord, Charlesburg en Kwatta. De vernieuwing van dit onderstation is reeds in 2014 gestart en beoogt de energietoevoer in de voornoemde gebieden aanzienlijk te verbeteren; van 21 mva (mega volt ampère) is de beschikbare capaciteit verruimd naar 75 mva. Deze upgrade was nogal noodzakelijk vanwege het steeds toenemende verbruik.
Alhoewel OSC uit de jaren ’60 dateert, was er indertijd weinig hierin geïnvesteerd waardoor de energietoevoer op een gegeven moment niet gegarandeerd kon worden. “We hebben veel achterstand in investeringen en daarom is deze vernieuwing erg belangrijk. We hebben de uitdaging om de technologische ontwikkelingen die zich in de grote wereld, in hoog geïndustrialiseerde landen, voltrekt ook in Suriname te gebruiken. Nieuwe uitvindingen is één aspect, maar we moeten ook kijken wat toepasbaar is bij ons met de weinige middelen die we hebben”, accentueerde Rabin Parmessar, directeur van EBS, tijdens de opening van de OSC. Zo heeft de Inter-American Development Bank (IDB) dit project ter waarde van circa USD 4.73 miljoen gefinancierd als onderdeel van het programma Support to Improve the Sustainability of the Electricity Service. “Men staat er niet bij stil hoeveel werk je gedaan moet hebben voordat je een projectdossier voorbereid.”
Hierdoor beschikt OSC over onder andere 3 nieuwe transformatoren alsook splinternieuwe schakelinstallaties met protectiepanelen. Daarnaast zijn er 7 opstijgmasten opgezet voor de uitgaande distributielijnen en kabellegwerken. “Een enorme waardering gaat ook uit naar onze medewerkers die dit hebben neergezet, vanaf ideevorming, uitwerking tot de realisatie.” Volgens Parmessar zijn er thans 39 onderstations die in de toekomst geëxpandeerd zal worden. “In de komende 1.5 tot 2 jaren gaan we nog 10 andere onderstations neerzetten.” EBS streeft ernaar om ook aan de Ringweg een onderstation op te zetten ter optimalisatie van de energietoevoer in dit gebied. “Dit moet aan het eind van 2019 of begin 2020 een feit zijn. Voor nu kan de OSC 16000 klanten voorzien, maar met de upgrading kunnen we 50.000 klanten voorzien”, aldus de EBS-directeur.
KSR

error: Kopiëren mag niet!