Gezonde voeding is goed balans houden op genuttigde producten

Jeugdparlementarier Hakiem Lalmahomed vergezelt door enkele kinderen van Kindertehuis Sukh Dhaam
Jeugdparlementarier Hakiem Lalmahomed vergezelt door enkele kinderen van Kindertehuis Sukh Dhaam
Gezonde voeding dient te voorzien in onze dagelijkse behoefte aan water, vezels, vetten, suikers, eiwitten, vitaminen en mineralen voor het optimaal functioneren van het menselijk lichaam. Aangezien de mens zowel plantaardige als dierlijke voeding kan verteren ligt een voedingspatroon op basis van beide voor de hand. De kinderen van Kindertehuis Sukh Dhaam hebben in dit kader een voorlichtingssessie mogen ontvangen van het NJP lid Hakiem Lalmahomed betreffende de voordelen van een gezonde voeding. De NJP’er die is uitgenodigd door de leiding van het tehuis heeft middels voorbeelden aangegeven wat gezond is en wat niet.
De kinderen hebben op die dag roti genuttigd. Nadat ze hebben gegeten sprak de jeugdparlementariër over wat er allemaal hierin zit. Voeding wordt meestal met de nodige zouten, zetmeel en vetten gemaakt. Echter moet er gelet worden op de mate waarin we dit consumeren omdat dit negatief kan werken op de gezondheid. Kinderen houden in het bijzonder van lekker eten of snoep. De NJP’er heeft in dit kader daarom ook verteld dat het snoepen op zich niet slecht is maar dat het niet teveel moet gebeuren.
Lalmahomed zegt dat er ook een gesprek is gevoerd met de leiding rond gezonde voeding. Hij heeft onder meer geïnformeerd of de groenten die gebruikt worden ook zelf geplant worden. De leiding gaf vervolgens aan inderdaad zelf groenten en vruchtbomen te hebben. De NJP’er was blij om dit te horen omdat het deels betekent dat men weet wat men eet en de kinderen te eten geeft. Groenten uit de eigen tuin zijn gezonder omdat je zelf reguleert hoeveel insecticide je gebruikt en of je dit nodig acht te gebruiken. In ieder geval probeert het tehuis te zorgen voor een gezonde balans van voeding en beweging. De jeugdparlementariër hoopt voor zijn volgende voorlichtingssessie een bezoek te brengen aan een kindertehuis te Commewijne te weten Leliëndaal.
Wat hij de tehuizen ook nog als advies wil geven is vaker voorlichtings- of informatiesessies te organiseren voor de kinderen. Hij heeft onder andere gemerkt dat er een ongelijkheid is tussen kinderen op school en kinderen in een tehuis. Kinderen in tehuizen worden onthouden van informatie en hebben aangegeven zulke sessies vaker te willen hebben. De tehuizen zouden meer hieraan moeten werken volgens de jeugdparlementariër.
NK

error: Kopiëren mag niet!