Romeo Abrams: ‘Diefstal onder gepensioneerden Suralco moet stoppen’

Als lid van het actiecomité dat opkomt voor de rechten van gepensioneerden van Suralco, stelt Romeo Abrams dat de diefstal onder de gepensioneerden van de Suralco eindelijk een halt geroepen moet worden. Abrams die samen met medelid Raymond Amat ook deel uitmaakt van de Paranam Werknemersbond, zegt dat het comité reeds 3 jaren (vanaf 2015) in een rechtszaak verwikkeld is rond wijziging van de gehandhaafde koers bij uitbetaling van de pensioenen. Volgens Abrams werd een koers van SRD 3,35 gehandhaafd, die vanaf de devaluatie van de munt in 2015 niet is gecorrigeerd. “Dat is tegen de afspraken gemaakt met de Suralco. De man weigert correcties aan te brengen, terwijl er is afgesproken dat bij alle devaluaties altijd gecorrigeerd zou worden”, zegt Abrams. Hij geeft aan dat toen men naar de rechter is gestapt, de directeur geen reden kon opgeven waarom hij de aanpassing niet kon doen zoals die in voorgaande jaren altijd is uitgevoerd. In de cao staat opgenomen dat elk jaar men moet kijken naar de verschillen van de dollar en de SRD en een aanpassing moet doen als gevolg van devaluatie van de Surinaamse munt. Dit is reeds eerder gebeurd in 2004, 2009 en 2011. “Na eerst de minister van Arbeid aangeschreven te hebben en de Assemblee zijn we uiteindelijk beland bij de rechter. De advocaten gaan nu hun respons geven op wat eerder is gezegd en op 10 mei moeten we een uitspraak horen.”
In die 3 jaren zijn de pensioengelden normaal gestort, maar tegen de oude koers. “Dit kon alleen gebeuren doordat de plant is gesloten. Dat geld wordt eigenlijk gestolen van de gepensioneerden, die maar liefst 30-40 jaren hebben gewerkt.” Volgens het comitélid variëren de pensioenen van SRD 500 tot SRD 2000. Echter zijn er enkelen die ook heel lage bedragen ontvangen, waarvan het laagste SRD 200 basispensioen is voor een weduwe. “Wanneer men Suralco hoort, denkt men gelijk dat de mensen bommen geld krijgen. Je loon wordt berekend aan de hand van je dienstjaren. Ook zit er binnen de groep gepensioneerden geen personen die managementfuncties hebben bekleed. Het gaat erom dat het geld van de arme gepensioneerden wordt gestolen. De mensen hebben zich daarom geregistreerd bij het comité en het aantal mensen staat op 600. Het comité komt niettemin voor de totale groep op”, aldus Abrams. De totale groep bestaat uit rond de 2000 mensen.
De eisen van het comité zijn duidelijk. Niet alleen eist men aanpassing van het pensioen naar de huidige situatie, maar tevens uitbetaling van het verschil dat zich in de afgelopen 3 jaar heeft geaccumuleerd.
NK

error: Kopiëren mag niet!