Directrice VOJ Ellen: “OBS-staking verhindert optimaal draaien school”

Zenora Idoe, directrice van VOJ Ellen in het district Commewijne, is de toestand van het niet nakomen van de financiële afspraken tussen de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) en de autoriteiten meer dan zat. In gesprek met Dagblad Suriname gaf zij te kennen dat zij aan het einde van elke maand, vanaf het begin van het huidige schooljaar, moet toezien hoe dit stagnaties binnen het onderwijs creëert. “De school draait niet optimaal vanwege de OBS-staking. Hierdoor kunnen we de dagen waarop er gestaakt wordt niet tot een normale schooldag rekenen. Wij moeten bijvoorbeeld eerder sluiten, omdat de lesuren worden ingekort. Daarnaast moeten we als schoolleiding ook zorgdragen dat de kinderen weer veilig thuis worden gebracht; wij moeten dus particuliere bussen organiseren voor onze leerlingen”, licht Idoe toe. De school is hierdoor genoodzaakt om omstreeks 11:45 uur de deuren te sluiten in plaats van 12:50 uur. “De staking heeft dus wel degelijk impact op het onderwijs.”
Aangezien de deelexamens op 1 maart 2018 zijn gestart, hebben de ouders het klaargespeeld om hun kinderen naar school te sturen. “De opkomst op VOJ Ellen is wel goed te noemen, maar de leerstofprogrammering komt in gedrang.” Volgens Idoe was er op maandag een opkomst van 90% en op dinsdag 80%. Dit ligt aan het feit dat er wel alternatieve vervoersmogelijkheden zijn binnen het ressort Ellen. “De omgeving speelt hierin een rol; de leerlingen wonen niet heel ver of verspreid, het is een dichtbevolkte buurt waar er ook particuliere bussen rijden. Op de Oost-Westverbinding bijvoorbeeld rijden er geen particuliere bussen. Met de ouders zijn er ook afspraken gemaakt zodat zoveel mogelijk leerlingen de school kunnen bereiken.” Desondanks is er sprake van een stagnatie. De nieuwe leerstof mag namelijk niet behandeld worden, aangezien er rekening gehouden moet worden met de leerlingen die afwezig zijn. “Bij een staking is de opkomst nooit 100%.” Uit de 113 examenkandidaten hebben 3 leerlingen de school niet kunnen bezoeken.
Idoe hoopt dat de autoriteiten dergelijke problemen spoedig zullen oplossen. Zij deelde mee dat de leraren van haar school hun eigen vervoer moeten inzetten. “Je kan dit een dag of 2 wel doen, maar na 3 dagen gaat dit ook niet meer werken. De leerkrachten moeten lange afstanden afleggen, dus je gaat steeds uit je eigen zak moeten tanken. De overheid moet met een duurzame oplossing komen”, aldus het schoolhoofd.
KSR

error: Kopiëren mag niet!