Mathoera: ‘Misiekaba discrimineert en brengt nationale eenheid in gevaar’

Ook VHP-assembleelid Krishna Mathoera hekelt de recente reactie van NDP-ondervoorzitter Andre Misiekaba over ‘het niet nationaal zijn van de VHP’. “Van een politieke leider, een fractievoorzitter en ook nog een predikant zou je deze racistische uitspraken nooit moeten verwachten. Van hem wordt verwacht dat hij elke Surinamer en elke politieke partij bestaande uit Surinamers niet beoordeelt op hun afkomst, maar op hun kunnen, op hun resultaten. De uitspraken van de fractieleider van de NDP op een wijkvergadering te Pontbuiten zijn in strijd met artikel 8 lid 2 van de Grondwet, waar duidelijk staat dat geen enkele Surinamer op basis van geboorte, geslacht, ras, taal, godsdienst, afkomst etc. gediscrimineerd mag worden.” Mathoera meent dat haar DNA-collega discrimineert en groepen aanzet om niet op een partij te stemmen enkel en alleen op basis van de etnische afkomst van de leden.
Nationale eenheid in gevaar gebracht
Door deze onverantwoorde uitspraken zet Misiekaba volgens Mathoera de nationale eenheid, waar Suriname internationaal als voorbeeld wordt aangemerkt, in gevaar. “De uitspraken zijn ook in strijd met artikel 4 van de Grondwet, waarin de waarborging van de nationale eenheid is geregeld en die noodzakelijk is voor ontwikkeling van Suriname. Iets waarvoor de VHP-voorzitters, maar ook andere politieke leiders zich hebben ingezet”, stelt zij.
Surinamers niet ophitsen tegen elkaar
“Als Misiekaba campagne wil voeren en mensen wil winnen voor de NDP, laat hij dat dan doen op basis van de verdiensten van zijn partij en niet Surinamers ophitsen, aanzetten tegen elkaar en angst creëren. Dat is een aanslag op de vreedzaamheid, harmonie en tolerantie van diverse etnische groepen in de samenleving”, stelt de VHP’er. Deze manier van campagnevoering is volgens haar achterhaald, verwerpelijk en geeft de zwakte van de politicus aan. “Misiekaba misbruikt in de politiekvoering de ongegronde angst, die bij delen van de samenleving nog bestaat voor overheersing en dominantie door een andere etnische groep. Dit is laag en laf, om als politieke leider misbruik te maken van die angst. Als politicus moet hij zich inzetten om die angst weg te maken en gelijke kansen te creëren voor elke Surinamer. Misiekaba mag de ongestoorde en gezellige manier, waarop alle bevolkingsgroepen in Suriname leven, werken en feesten niet in gevaar brengen door zijn racistische uitspraken, zonder zich te bekommeren voor de effecten op lang termijn. Dat is voor de VHP altijd heilig geweest.”
VHP partij van Surinamers
De VHP is volgens Mathoera een partij van Surinamers, die bewezen heeft eenheid, samenwerking, buigzaamheid en compromissen op de eerste plaats te zetten. “De partij heeft nimmer het enge politiek belang gediend. In 1955 heeft VHP, bondgenootschap prioriteit gegeven en een zetel in Saramacca afgestaan aan de NPS. Bij de onafhankelijkheid van Suriname heeft VHP eenheid en harmonie gedemonstreerd, terwijl in 1987 VHP een cruciale rol heeft gespeeld bij de her-democratisering van Suriname, ‘waardoor Misiekaba nu vrijelijk zijn mening mag uiten en gekozen kan worden als lid van De Nationale Assemblee’. “Misiekaba zou er goed aan doen om lering te trekken uit de verdiensten van onze politieke leiders, waardoor eenheid en tolerantie prioriteit krijgen boven eng persoonlijk gewin. Je kan slechts genieten van welvaart, als je welzijn gegarandeerd is door rust, veiligheid en vrede”, aldus Mathoera.
FR

error: Kopiëren mag niet!