Markante uitspraken: Verraad, Schande en Armoede

Paul Somohardjo (Pl):
”zo stelt Idos-peiling dat ruim 45% van de Javaanse kiezers nog niet weet op wie zijn of haar stem uit brengen. Mogelijk leeft onder delen van de bevolking het idee dat deze besluiteloosheid bestaat ,omdat sommige Javanen politiek onbetrouwbaar zouden zijn gebleken, onder meer vanwege hun politiek verraad. De Pl wenst te benadrukken dat niet alle Javanen onbetrouwbaar zijn en dat een grote groep Javaanse Surinamers middels keihard werken een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving. Men probeert Javanen neer te zetten als verraders, zodat men uiteindelijk toch voor de NDP kiest….”; aldus Somohardjo in DBS ,editie 14-2-2018.
Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Beighle :
…”Suriname heeft minstens twee jaar geen contributie aan de Verenigde naties (VN) betaald . Daarom is het land zijn stemrecht ontnomen.
Een grotere internationale schande en blamage is haast ondenkbaar.
In “bakana Tori” radiotalk van Limbo probeerde Beighle deze zeer kwalijke zaak nog te bagatelliseren. Wat er is gebeurd is volgens Beighle “geen schande” .Ze deed vorkomen alsof het allemaal niet zo erg is want er staan geen zwaarwichtige zaken op de agenda waarover gestemd zou worden.
Met zoveel woorden zegt de minister dat wanneer je thuis geen bezoek verwacht je jouw huis niet hoeft schoon te maken of te houden. Erger kan het niet. En het is kennelijk deze attitude die door de VN wordt afgestraft.
Waarom deze internationale schande over het land halen?
In elke gezonde democratie zou de voorzitter van het parlement en het parlement de regering onmiddellijk ter verantwoording roepen en zaken niet bagatelliseren…” ; DWT, editie 14-2-2018.
Ir. Richard Kalloe:
…”er is nog steeds geen enkele prestatie geleverd, de mensen zijn incompetent, we kunnen nog meer ellende verwachten .
De exportverdiensten stellen haast niets voor. Dat geld dat komt binnen rinkelen is afkomstig van uit het illegale circuit. En de schulden die in dollars
uitbetaald moeten worden staan nog altijd open. De financiële wantoestanden die we momenteel hebben, had Kalloe ruim van tevoren gedurende de periode 2000 tot 2010 al voorspeld.
Er was al een foute structuur en de NDP heeft deze structuur voortgezet. Potverteren , geld opmaken , niet produceren , corruptie in samenwerking met incompetentie hebben het economisch-financieel landschap van Suriname verziekt en kreupel gemaakt.
Het gevolg hiervan is dat vooral de kleine man het gelag moet betalen door steeds dieper in zijn portemonnee te tasten om in zijn levensonderhoud en dat van zijn gezinsleden te kunnen voorzien…” ; aldus Kalloe in DBS, editie 14-2-2018.
Doctor A. Caram:
..” al in 1975 wees ingenieur Doctor Frank Essed van het geografisch en sectoraal spreiden en vergroten van de productiecapaciteit door een intensievere benutting van onze natuurlijke hulpbronnen.
Zoals bekend is ons productieapparaat klein en vrijwel niet gediversifieerd.
Hierdoor is het aandeel van de invoer in de totale bestedingen uitzonderlijk hoog . Op korte termijn zal Suriname het vooral moeten hebben van versterking van onze instituten en betere organisatie van onze economie en snelle uitbreiding van de snel vruchten afwerpende productiesektor.
Voor de langere termijn is een ontwikkelingsstrategie nodig, gericht op de structurele transformatie van de economie. Met een gedegen beleidsfilosofie en analyses van onze groeipotentie. Samenhangende beleidsmaatregelen zijn nodig om het proces van onze welvaartsontwikkeling een nieuwe impuls te geven. Suriname is in potentie een rijk land. Wij moeten door onze creativiteit en inspanningen de in onze natuur verscholen rijkdom ontladen en laten opbloeien; aldus de hoogleraar Caram in DBS, editie 13-2-18.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!