De strijd tegen corruptie in Zuid-Afrika

Na het ontslag van de zittende president Jakob Zuma op woensdagavond 14 februari 2018, werd Cyril Ramaphosa ( 65) door het Zuid-Afrikaanse parlement gekozen tot nieuwe president van het land. Ramaphosa heeft zijn focus gezet op het uitroeien van corruptie , de economische groei nieuw leven in te blazen, problemen als werkloosheid, landherverdeling en onderwijstoegang aan te pakken, de eenheid binnen het ANC te bewaren en het verloren vertrouwen in het ANC te herwinnen.
Ook aan de plundering van publieke middelen van overheidswege zal Ramaphosa
dringend een einde moeten maken. Een eerste stap in de goede richting dat Ramaphosa maakt is de aanstelling van nieuwe integere, competente Procureur-Generaal . Deze behoort een lange lijst van uitgestelde corruptie zaken en rechtszaken nader te onderzoeken, te vervolgen en te heropenen.
Ramaphosa wordt door velen onthaald als een verlosser en redder.
Hij zal het Zuid-Afrikaanse volk, 55 miljoen inwoners, verlossen van armoede, corruptie, fraude en andere schandalen. De strijd tegen corruptie staat centraal in Ramaphosa’s verkiezingscampagne.
Corruptiebestrijding

Op woensdagochtend 14 februari 2018 is een elite eenheid van de politie binnengevallen in de villa van de zakenfamilie Gupta-brothers in Johannesburg. Verschillende leden van die familie worden reeds jaren verdacht van grootschalige corruptie ,verduistering, fraude, smeergeld, witwassen in samenwerking en samenspanning met ex-president Jakob Zuma. De gebroeders Gupta hadden ook invloed op het regeringsbeleid en het benoemen van ministers. In september 2017 lag het International advieskantoor MC Kinsey onder vuur omdat zij eigen werknemers hadden genegeerd die aan de bel trokken vanwege verdachte miljoenenbetalingen dor de regering van Zuid –Afrika aan de miljardairsfamilie Gupta , zakenvrienden van Zuma. Een Zuid –Afrikaanse parlementaire commissie onderzoekt of Mc Kinsey met opzet geld liet wegsluizen van staatselektriciteitsbedrijf (42.000 werknemers). Eskom naar een bedrijf van de Gupta’s ,om zo een overheidscontract van $ 78 miljoen binnen te halen om Eskom te mogen adviseren. Het Eskom-contract was volgens de werknemers goed voor de helft van de Zuid-Afrikaanse inkomsten van McKinsey.
Familie Gupta

Omstreeks september 2016 worden de resultaten van een corruptieonderzoek naar activiteiten van de zittende Zuid-Afrikaanse president Zuma vrijgegeven door een rechtbank in Pretoria. In het onderzoeksrapport wordt omschreven hoe de rijke familie Gupta grote invloed uitoefent op de regering van Zuma. Zuma zijn naam wordt in verschillende corruptiezaken genoemd.
Zo staat een getuigenis van staatssecretaris Jonas die door Gupta wordt gevraagd om Minister van Financiën te worden , omdat de huidige minister een blok aan het been is voor de bedrijven van de familie Gupta. Jonas weigerde uiteindelijk een geldbedrag van omgerekend 40 miljoen euro. In het gesprek vertelde Gupta dat zijn familie ook de zoon van Zuma rijk heeft gemaakt.
Een van de vrouwen van Zuma heeft gewerkt voor de Gupta’s en kreeg een villa cadeau. Ook een een van de zonen van Zuma en dochter Duduzile Zuma waren beiden directeur voor bedrijven van het Gupta-imperium om via papa Zuma overheidscontracten, lucratieve aanbestedingscontracten binnen te halen o.a. voor levering van computers aan scholen en overheidskantoren , levering van legervoertuigen, levering van locomotieven, monopolie op overheidsadvertenties voor hun radio-televisiestation, levering van goederen en steenkool aan staatsenergiebedrijven enz. Het Gupta-imperium had ook goede relaties met de regeringspartij ANC en de oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) aangeknoopt .
Uit gelekte e-mails van de zakenfamilie blijkt dat de Gupta’s geen enkele moeite hebben met wetsovertredingen en voortdurend dubieuze achterkamertjesdeals sluiten met politici , politieke handlangers , topambtenaren. Daarmee brengen ze de economie van het land in gevaar. Maar dat maakt voor hen niet uit. Het enige wat de Gupta’s interesseert is nog rijker worden, nog meer geld uit de Zuid-Afrikaanse staatskas wringen.
De linkse oppositiepartij Economic Freedom Fighters (EFF) beschuldigt de Gupta’s ervan dat ze “ een corrupt kartel vormen met maffiapraktijken.
Momenteel is het Zuid-Afrikaanse volk opgetogen over de machtswissel. Ramaphosa wordt door velen onthaald als een verlosser en redder. Ook het publiek gelooft dat met Ramaphosa het ANC klaar is voor en tweede corruptievrije leven. Momenteel geniet Ramaphosa dus de publieke steun.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!