De regering is een brokkenpiloot

De herstelwerkzaamheden aan de Zwartenhovenbrugstraat verlopen niet zo vlot als het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie dat zou willen. De beunhazerij kost de burger aardig wat geld
De herstelwerkzaamheden aan de Zwartenhovenbrugstraat verlopen niet zo vlot als het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie dat zou willen. De beunhazerij kost de burger aardig wat geld
“De verkeersmatregelen die door de overheid worden getroffen om het verkeer in Paramaribo in betere banen te leiden, brengen ongemakken met zich mee”, luidt een alom gehoorde klacht. De handelshuizen en dienstverleners die langs de Zwartenhovenbrugstraat gevestigd zijn, klagen steen en been over inkomstenderving en andere lasten vanwege de herstelwerkzaamheden die er vanaf november 2017 worden uitgevoerd aan de riolering en het wegdek. De werkzaamheden lijken wegens onvoorziene omstandigheden te ontsporen. Gedurende de eerste fase zou het wegvak, gelegen tussen de Nassylaan en de Keizerstraat, binnen 6 maanden afgerond worden. Daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Vanwege ondergrondse problemen die het werk stagneren, is alvast begonnen aan de tweede fase.
Weinig waardering vanuit de samenleving
Iedereen is bereid een offer te brengen in de verwachting dat als het karwei eenmaal geklaard is, Paramaribo een betere stad zal zijn. De wijze waarop het werk wordt uitgevoerd, heeft echter weinig waardering binnen de samenleving. ‘Er worden teveel brokken gemaakt. Het duurt veel te lang. Het heeft er veel weg van dat opdrachtgever OWT&C en aannemer Baitali niet goed weten hoe het hoofd te bieden aan de crisis langs de Zwartenhovenbrugstraat. Als de tekenen niet bedriegen, zullen de werkzaamheden veel langer duren dan in het vooruitzicht werd gesteld’, aldus klanken van protest die de regering typeren als een ‘brokkenpiloot.’
De verklikker
“Surinaamse ingenieurs komen van de beste scholen ter wereld, ‘deskundologisch’ zwammen ze veel, maar zijn niet in staat om het rioleringssysteem aan de Zwartenhovenbrugstraat min of meer in orde te brengen. En de beunhazen die aan het roer staan, gaan er aan voorbij dat hun bokkesprongen de burgers naast ongerief, veel geld kosten.” Ter illustratie van het bovenstaande zei de aangever, die zichzelf niet beschouwt als een verklikker maar als een medespeler die het beste voorheeft met Suriname, het volgende. “Ik leg per maand 24 dagen per taxi de afstand tussen de Ringweg via de Gongrijpstraat naar het Molenpad af. Door de wegomlegging vanwege de werkzaamheden aan de Zwartenhovenbrugstraat duurt het 7 tot 11 minuten langer om mijn plaats van bestemming te bereiken. Volgens de taximeter kost de omweg mij maandelijks tussen de SRD 72 tot SRD 80. Om niet te spreken van de ergernis, die mensen zonder de vereiste kennis of bevoegdheid door hun handel en wandel veroorzaken.”
HD

error: Kopiëren mag niet!