Samir Gobind: “Legaliseren van hennepteelt is onverstandige keuze”

De controverse rondom het legaliseren van hennepteelt in Suriname voor medische doeleinden mocht niet baten, aangezien dit desalniettemin geïncorporeerd is in de Wet op Verdovende Middelen. Op 23 januari 2018 hebben namelijk 33 uit de 51 volksvertegenwoordigers hun goedkeuring hieraan gegeven. De jeugdvertegenwoordiger Samir Gobind, die als jongvolwassene het nut van de legalisatie van hennepteelt nimmer heeft ingezien, vraagt zich af waarom de volksvertegenwoordigers tot zo een ondoordacht besluit zijn gekomen. “Door deze aanname is Suriname op één lijn met de internationale verdragen. Maar hoe staat het met het controlemechanisme? Voor welke concrete medische doeleinden zal cannabis gebruikt worden? En in welke vorm? Waar zal het verkrijgbaar zijn? Zal de arts het voorschrijven? Wie zal de controle van 1.5% tetrahydrocannabinol-gehalte uitvoeren? Heeft de politie genoeg benzine om de controle te verrichten?”, zijn tal van vragen die voor Gobind onbeantwoord zijn gebleven. Het frappante is dat de legalisatie reeds een wettelijke grondslag heeft gekregen, terwijl de randvoorwaarden nog niet in kaart zijn gebracht. Het starten van de hennepteelt is daardoor vooralsnog niet mogelijk. Wel staat vast dat het parlement ernaar streeft om dit te bewerkstelligen.
Verscherpte internationale controle
In gesprek met Dagblad Suriname accentueert de jeugdvertegenwoordiger dat de meeste landen die zich gecommitteerd hebben aan dezelfde internationale regels een steengoede controle uitvoeren om misbruik van hennepteelt te voorkomen. “Heeft De Nationale Assemblee (DNA) hieraan gedacht? We kunnen onze jongeren niet eens beschermen tegen de partydrug ‘sukru’. In de laatste week van januari 2018 is een tiener opgesloten wegens het verkopen van drugs.” Daarnaast is het ook niet onder stoelen of banken te steken dat drugs vanuit Suriname meerdere malen in het buitenland is onderschept. “De vraag is dan hoe het zover is gekomen; worden de koffers of containers wel optimaal gecontroleerd? Als de basiszaken niet eens goed onderzocht kunnen worden, welke garantie heb je dan dat het telen van hennep zal geschieden zoals de DNA dat zal voorschrijven?”
‘Ondro tafra’ fenomeen
Aangezien verdovende middelen een verslavend karakter hebben, zou geen enkele vorm van drugs gelegaliseerd moeten worden in Suriname, ongeacht voor welke doeleinde dan ook, stelt Gobind. Hij beklemtoont dat de meeste Surinamers überhaupt niet van wet- en regelgeving houden, waardoor controle een moeilijke opgave kan worden. Vooral de economische malaise zal burgers ertoe aanzetten om inkomsten te genereren op een illegale wijze. “Tegenwoordig zoeken mensen manieren om snel aan geld te komen. Hierdoor kunnen telers van hennep ook ‘ondro tafra’ verkopen. We moeten niet doen alsof we niet weten hoe de praktijk werkt”, zegt Gobind tot slot.
KSR

error: Kopiëren mag niet!