43,3% Hindoestaanse kiezers gaat voor VHP bij nieuwe verkiezingen

Indien nieuwe verkiezingen worden gehouden, kiest 43,3% van de groep Hindoestanen voor de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). Dit blijkt uit een Omnibus-onderzoek dat in de maand november en december 2017 door het Instituut voor Dienstverlening Onderzoek en Studiebegeleiding (Idos) in de ressorten van de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne en Nickerie is uitgevoerd. Slechts 5,6% van de Hindoestanen ziet een favoriet in de Nationale Democratische Partij (NDP). Uit de 1000 geïnterviewde personen, bleken 323 (32.4%) personen Hindoestanen te zijn. Hiervan gaat 14,9% niet stemmen. Opmerkelijk is dat 28,5% van deze etnische groep nog niet weet of zij de stembus zal bezoeken of niet.
Voor de rest kiest 1.9% voor de NPS, 0.3% voor de PL, 0.6% voor de Abop, 0.3% voor de BEP, 1.5% voor de HvB, 0.9% voor DOE en 1.9% anders. In vergelijking met de Idos-peiling uit 2013, die ook twee jaren voor de verkiezingen werd gedaan, blijkt dat de Hindoestaanse kiezer zijn stemgedrag begint te veranderen. Toen bleek uit een peiling in Wanica en Paramaribo dat 38% van de Hindoestaanse kiezers de voorkeur gaf aan de partij van president Desi Bouterse. De VHP die het meest leunt op deze bevolkingsgroep, kreeg in 2013 slechts 23%. Op 25 mei 2015 hebben uiteindelijk ruim 22.000 Hindoestaanse kiezers op de NDP gestemd.
VHP en Abop gegroeid
Over het algemeen kiest 15.7% van de geënquêteerde 1000 personen nu voor de VHP. In vergelijking met 2016 is dat een stijging van 3.5%. De NPS dropte van 4.8 naar 4.4%, ook de DOE van 3.7 naar 1.6% en ook de PL van 3.4 naar 1.2%. De Abop maakte vergeleken met een jaar eerder een stijging mee van 2.5 naar 2.8%. Opvallend is dat bekeken naar leeftijd vanaf 35 jaar de burgers eerder kiezen voor de VHP, daaronder is de NDP populairder. Mensen met een lager inkomen kiezen ook eerder voor de VHP.
FR

error: Kopiëren mag niet!