SRD 15 miljoen begroot voor aanleg waterleiding naar Boskamp

Tot heden krijgen de bewoners van Boskamp nog water toegeleverd door de Dienst Watervoorziening. Er wordt water onttrokken uit een zwamp. “Op een gegeven moment ben je niet gegarandeerd dat je goed water krijgt”, stelt SWM-directeur Marlon Oosterling in gesprek met Dagblad Suriname. Er is ook gezocht naar bronwater in de omgeving, waar er zoutwater is gevonden. Daar kan SWM vooralsnog niets mee beginnen. Momenteel krijgen de bijkans 500 gezinnen op Boskamp wekelijks 1 tot 2 keren water van de Dienst Watervoorziening.
SWM onthulde onlangs dat een 35 kilometer lange buis zal worden getrokken vanuit het SWM-station te Tijgerkreek, met als voorlopig eindpunt Boskamp. Er is een model ontwikkeld voor het aanleggen van leidingwater (8-10 duim buizen). Hierdoor wordt een deel van de Oost-Westverbinding ontsloten van watertoevoer. Het water zal onttrokken worden uit de Tijgerkreek, waar Staatsolie ook water uit onttrekt. Staatsolie heeft inmiddels ook een bijdrage geleverd om het station van SWM in dit gebied te upgraden. Oosterling kon het bedrag niet uit het hoofd noemen, maar gaf wel een indicatie dat het tussen de Euro 125.000 en 165.000 zou liggen.
SRD 15 miljoen
Oosterling stelt dat deze operatie een eigen financiering van de SWM wordt. Gevraagd naar het budget, gaf hij aan dat de SWM aanleunt op SRD 15 miljoen voor dit project. Hij denkt dat het aanleggen van de buizen tegen eind maart moet zijn afgerond. Vervolgens start een fase van ontsmetting dat ongeveer een maand zal duren.
Dit project zal volgens Oosterling door heel wat bijkomende partijen worden uitgevoerd. “Er komen contractors, toeleveringsbedrijven, Staatsolie, lassers, SWM (hoofduitvoer) bij kijken”, zegt Oosterling. Hij is echter niet specifiek over wie de contractors zijn en hoe die zijn aangetrokken. “De offerte moet in principe lager zijn dan van ons. Al zit men op een graafmachine, je moet ISO gecertificeerd zijn. Ik kan je zeggen, niemand is ISO gecertificeerd. Zij willen het geld niet uitgeven voor de certificering. Zij moeten ook verzekerd zijn”, zegt Oosterling, zonder antwoord te geven over de vraag over wanneer de openbare aanbestedingen zijn gehouden. Hij volstond met: “Natuurlijk zijn er openbare aanbestedingen gehouden.”
Oosterling verwacht kritiek, maar wijst erop dat de mensen van Boskamp al jaren zonder water zitten en niemand dit eerder heeft aangepakt. “Bij mij gaat het erom dat iedereen goedkoper is. Je moet alleen voor zorgen dat je goedkoper bent dan mij”, aldus Oosterling.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!