Hanoeman juicht Strei! toe

Onlangs is Strei!, een nieuwe politieke partij, in het leven geroepen door de activiste Maisha Neus. Strei! zou een alternatief moeten zijn om het huidig wanbeleid om te buigen. Nieuwe politieke partijen worden doorgaans blootgesteld aan kritiek vanuit de samenleving. Echter heeft de maatschappijkenner tevens onderwijskundige, Soenderpersad Hanoeman, een ietwat optimistische kijk op dit vlak. “Alle grote politieke partijen die we momenteel hebben, zijn ooit klein begonnen. Ik ben zeer ingenomen met ‘Strei!’, vooral hoe jongeren met verstand en durf eraan participeren”, beweert Hanoeman tegenover Dagblad Suriname.
Hij merkt op dat de samenleving zich zodanig focust op de kleinschaligheid van nieuwe partijen, en vaak ook op de onervarenheid van het bestuur, dat er niet eens ruimte overblijft voor de partij om te groeien. “Een nieuwe partij komt niet zomaar uit de lucht vallen; het heeft altijd een basis.” Hanoeman vindt het prijzenswaardig dat jongeren zich ook op politiek vlak willen profileren. Immers, door aan de kantlijn te staan, heeft geen enkele individu iets bereikt. Bovendien is de politieke podia de plek waar het lot van het land bepaald wordt. “Jonge mensen zijn op deze manier bezig om de gemeenschap om te scholen met nieuwe ideeën oftewel een alternatieve denkwijze.”
Hanoeman is van oordeel dat de huidige politieke partijen hun tijd hebben gehad en dat nieuwe partijen een kans verdienen. “Als een politieke partij in het verleden mislukt is, wil dat niet zeggen dat andere partijen ook zullen mislukken. Het leven is vallen en opstaan. We moeten de nieuwe mensen ook een hart onder de riem steken.” Hanoeman accentueert dat dit niet meteen hoeft te betekenen dat nieuwe partijen in de regeermacht terechtkomen. “Voor mij is het van belang dat het volk bewust wordt gemaakt. Suriname heeft bovendien een jonge bevolking. En jongeren luisteren naar elkaar.”
De maatschappijkenner verduidelijkt dat het naleven van principes door de jongeren wel essentieel is binnen de politieke wereld. “Ze moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Het enthousiasme moet niet gebaseerd zijn op irreële zaken, maar op datgene wat realiseerbaar is.” De concurrentiestrijd zal erin resulteren dat de overige partijen genoodzaakt zullen zijn om de verouderde idealen los te laten. “Daarom zijn nieuwe partijen belangrijk; hoe ouder de generatie, hoe meer zij zich vasthouden aan oude patronen. En wat onbekend is, is onbemind”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!