Verzekeringskwestie kinderen werknemers FAI opgelost

De problemen rond de ziektekostenregelingen voor de kinderen van de werknemers van de Food and Agricultural Industries (FAI) zijn zo goed als opgelost. De overheid zou een tijd terug de basiszorg over kinderen van 0 tot 16 jaar voor haar rekening nemen. Het bleek dat zij daartoe niet in staat was en werden de ziektekosten van de kinderen weer overgelaten aan de ouders/verzorgers. Hierdoor zijn kinderen van werknemers bij het bacovebedrijf in problemen geraakt. De verantwoordelijkheid over het verzekeren van de kinderen werd te grabbel gegooid. De Stichting Staatsziekenfonds, FAI en de vakbond moesten in het duister tasten. Na enkele weken intensieve communicatie met FAI kon er toch geen informatie worden verkregen over hoe het bedrijf de onrust bij zijn eigen werknemers zou oplossen.
Inmiddels is Dagblad Suriname wel geïnformeerd over een gevonden tussenweg. De kinderen tussen de 0 en 16 jaar (bijkans 800 in zowel Jarikaba als in Nickerie), zouden nu verzekerd zijn via Self-Reliance. Dagblad Suriname vroeg Dayanand Dwarka, voorzitter van de bond, naar bevestiging van deze informatie. Hij reageerde er positief op. “Een zakelijke onderneming kan zich ook niet veroorloven om kinderen te laten in hun oude situatie. Er zijn gevallen geweest van kinderen die ernstig ziek waren en zelfs in het ziekenhuis zijn opgenomen. De werkgever heeft zich toen als een goede werkgever opgesteld. Toen de kinderen nog niet verzekerd waren, werden de kosten door de werkgever betaald. Vanaf begin februari zijn de kinderen medisch verzekerd, het probleem is hopelijk definitief opgelost”, zegt Dwarka. De werknemers en overige gezinsleden (boven 16 jaar) zijn nog steeds verzekerd bij SZF. De groep kinderen beneden 16 jaar is ondergebracht bij Self-Reliance.
De werkgever is volgens Dwarka echter nog steeds niet van overtuigd dat de verplichting om deze groep kinderen te verzekeren bij haar berust.
Echter benadrukt hij wederom dat de werkgever getoond heeft een goede werkgever te zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!