Noersalim over ex-CBB directeur: “Hetzelfde salaris, andere rol”

1Noersalim over ex-CBB directeur “Zelfde salaris, andere rol”De ex-directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), John Saharie, is sinds donderdag 21 december ter beschikking van de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa). Dit vertelt minister Mike Noersalim aan Dagblad Suriname. “Zijn vertrek is in bilateraal overleg geweest. Ik ben bezig met een transformatie”, stelt de bewindsman. Er is nog geen vaste vervanger voor de directeur bij CBB. Vooralsnog wordt het bureau geleid door Natasha Wong. Zij was eerder verantwoordelijk voor de burgerlijke registratie.
Noersalim gevraagd of als hij inmiddels een vaste directeur op het oog heeft voor deze belangrijke werkarm van de overheid, had daar geen positief antwoord op. Hij is nog op zoek naar een ‘manager’. “CBB moet een manager hebben. Meneer Saharie is een jurist. Een manager echter, is een manager. Die heeft bepaalde competenties. Een jurist hoeft geen manager te zijn of omgekeerd. Het zijn twee aparte disciplines”, meent de minister. Saharie dient zich nu op het hoofdkantoor van Biza aan te melden, waar hij met zijn inhoudelijke kennis over de materie, adviezen zal geven. Noersalim benadrukt dat Saharie geen adviseur is op het ministerie. “Hij heeft een bepaalde kwalificatie of kennis. Dat zullen wij gebruiken voor de technisch inhoudelijke zaken van CBB”, vertelt Noersalim.
Saharie wordt nog steeds betaald. Zijn salaris is hetzelfde als dat van de directeur van CBB. “Iemand gaat niet achteruit als je hem een andere rol geeft. Hetzelfde salaris, andere rol”, aldus de Biza-voorman. Het CBB heeft als centraal administratief orgaan een significante plaats ingenomen in het ontwikkelingsproces van de Staat Suriname, waarbij het zich thans kan doen kenmerken door een personele bezetting van bijkans 500 ambtenaren, verspreid over een netwerk van ruim 44 bureaus voor Burgerzaken. Bij het CBB mag een ieder terecht voor het opmaken van akten, die deel uitmaken van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn/haar leven, zoals geboorte, overlijden, huwelijk, erkenning, adoptie en echtscheiding, alsook voor belangrijke documenten, te weten paspoorten, ID-kaarten, uittreksels, verklaringen en inlichtingenstaat. Al deze handelingen zijn onderworpen aan geldende wettelijke bepalingen.
Zoals de overheidsconceptbegroting dat voorschrijft, zal in 2018 de ontwikkelingen op voornamelijk het ICT-gebied zich verder voortzetten en een belangrijke bijdrage betekenen voor het effectief en efficiënt realiseren van de kerntaken van het CBB, met name op het gebied van identiteitsmanagement en persoonsinformatie, burgerregistratie, paspoortproductie, straatnaamgeving en huizennummering. De dienstverlening is in grote mate afhankelijk van daarvoor benodigde vakkennis en hiervoor moeten investeringen gepleegd worden in de vorm van bijscholing/training van het personeel. Deze ontwikkelingen spelen eveneens een cruciale rol bij het optimaliseren van de dienstverlening, het dichterbij brengen van de informatie bij zowel het personeel als alle burgers in het algemeen, ook die van de woongemeenschappen in het binnenland.
Noersalim gaf de krant onlangs mee dat er momenteel op het CBB-kantoor te Kwatta een kwaliteitsmanagementsysteem wordt geïmplementeerd. In dit systeem is klanttevredenheid een belangrijk aspect. Hij denkt hiermee aan het fundament van het bureau te zullen werken. Delen van de hele keten hebben naar Noersalim zijn oordeel te maken met attitudeverandering. “Verandering van attitude vanaf ons als leidinggevenden tot de schoonmaakster. Als jij nu naar een CCB-kantoor gaat, je op een beleefde manier iets vraagt en men je afsnauwt, heeft dat toch met attitude te maken”, stelt Noersalim. Het is een pilotproject, dat nog in de uitvoering is en vervolgens nog geëvalueerd moet worden. Na evaluatie en identificatie van de kinderziektes zal dit systeem op andere CBB-kantoren worden geïmplementeerd. Dat althans is de bedoeling. De resultaten moeten volgens Noersalim van het jaar nog te zien zijn. Er is voor Kwatta gekozen, omdat het één van de grote bureaus is.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!