Namen rvt Energieautoriteit Suriname worden na 15 februari bekend

2Namen RvT Energie Autoriteit Suriname worden na 15 februari bekend gemaaktVolgens de initiële versie van de Wet Energieautoriteit Suriname (augustus 2015) zouden er voor de raad van toezicht (rvt) op de Energieautoriteit Suriname (EAS) 7 voordrachten mogelijk zijn, waarvan 1 door de minister en 6 door Suriname Business Forum. Bij de laatste versie van de wet (maart 2016) werd er hier een nuancering in gebracht. In de goedgekeurde versie bestaat de rvt ook uit 7 leden. Drie van de leden komen op voordracht van ministeries (NH, Financiën en Handel Industrie en Toerisme). De rest van de 4 leden komen uit de Consumentenkring, de universiteit, het bedrijfsleven en de vakbeweging.
De voorwaarde is dat er tenminste een jurist, een econoom en een ingenieur in de rvt zitting nemen. Intussen zijn er blijkens de verklaring van Dave Abeleven, directeur bij NH, al 6 voordrachten binnen. Alleen de vakbeweging moet nog naar duidelijkheid worden gevraagd over haar voordracht. “Ik kan jammer genoeg nog geen namen doorgeven. De voordrachten zijn geweest en door de regering/president goedgekeurd”, stelt Abeleven. Hij kon wel vertellen dat aan elk lid dat is voorgedragen, een bewilligingsbrief wordt verzonden. Uiterlijk gisteren moest dat een feit zijn. Pas na de bewilliging kan het ministerie namen noemen. “Want dan heb ik een naam genoemd en blijkt dat dingen anders uitpakken. Komende week moet ik de bewilligingsreacties hebben. Daarna zullen wij de namen bekend maken”, stelt Abeleven.
In de bewilligingsbrieven is opgenomen dat er uiterlijk 15 februari een antwoord moet komen van de voorgedragen kandidaten. NH wil tussen 15 februari en eind februari overgaan tot de installatie van de rvt. Sommige organisaties hebben behalve de reguliere voordrachten ook alternatieve voordrachten gedaan. Op zich zou het volgens Abeleven dus geen issue moeten zijn bij het afronden van dit vereiste van de wet. Hiermee blijkt het invullen van de wettelijk verplichte Energieautoriteit Suriname (EAS) dichterbij realisatie te komen. Er zal een sollicitatieprocedure op gang komen om de EAS te bemannen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!