Bewoners Commewijne vragen permanente arts voor RGD-poli

Bewoners Commewijne vragen permanente arts voor RGD poliDagblad Suriname heeft kennisgenomen van situaties van patiënten die acute hulp nodig hebben en die niet krijgen volgens de aangegeven wachtregeling bij een polikliniek. Als een acuut geval zich voordoet, zijn artsen vaak niet te bereiken. Het gaat in dit geval om de moderne RGD-poli gebouwd op Meerzorg, die in principe de mogelijkheid biedt om betere dienst te verlenen aan patiënten. Volgens de berichtgeving moeten patiënten die buiten de wachttijden hulp nodig hebben, thuis bij de artsen gaan of moet de arts in zo een geval eerst gebeld worden. Acute gevallen worden met de ziekenwagen/ambulance van de polikliniek vervoerd naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Uit informatie is gebleken dat de ziekenwagen alleen mag uitrukken in opdracht van een arts. Als men een arts niet kan bereiken, mag de patiënt geen gebruik maken van de ambulance.
Kindje van 7 kon niet vervoerd worden
Er heeft zich in dit kader op zondag 28 januari een geval voorgedaan betreffende een kind van 7 jaar, dat acute medische hulp nodig had. Het was rond een tijdstip van 9.30 uur in de avond dat de ouders de polikliniek bereikten en te horen kregen dat de arts niet aanwezig was. Het verplegend personeel nam toen contact op met de SZF-arts die niet bereikbaar bleek. Zijn mobiel telefoon was uitgeschakeld en de huislijn ging over op de faxlijn. Door de verpleegster was geconstateerd dat het om een acuut geval ging en dat de patiënt zo snel als mogelijk naar de SEH van AZP gebracht moest worden. De ambulance was beschikbaar, maar mocht niet ingezet worden, omdat de verpleegster verklaarde dat zij de vroedvrouw moest bijstaan voor bevalling en daarnaast was de SZF-arts niet te bereiken. De ouders zijn toen bij de politie geweest om medewerking te vragen voor begeleiding, zodat ze niet in de file terechtkwamen. De politiepost Meerzorg heeft toen haar medewerking verleend. Bewoners van Commewijne vinden dat vooral in acute gevallen de ziekenwagen 1 maal 24 uur beschikbaar moet zijn.
SZF’er worden behandeld door de SZF-arts
Interim manager van RGD Hariette Neslo, die dit geval heeft nagetrokken, geeft aan dat voor spoedgevallen de arts wel beschikbaar is, alleen worden SZF’ers, doorverwezen naar de SZF-arts. “Het is de overeenkomst die we hebben met het SZF.” Voor spoedgevallen buiten het spreekuur om moet men inderdaad contact opnemen met de arts, die telefonisch aangeeft wat er verder moet gebeuren. Het bleek dat in bovenstaand geval het kindje al 2 dagen ziek was. Wat volgens Neslo minder gunstig was, was het feit dat men om 9.30 uur avonds is gekomen en ook nog in het weekend. De wachtregeling in het weekend is van 9.00 tot 10.00 uur ‘s morgens en ‘s middags van 5.00 tot 6.00 uur. De zusters hebben gezien dat het om een SZF’er ging en omdat er op die dag geen SZF-arts was, probeerde men die dan te bellen vanuit de poli. “Dit is in principe een verzekeringskwestie. Het is een particuliere arts en geen RGD-arts. Het is best wel lastig maar als een cliënt iets heeft en je bent SZF’er dan moet je voor hulp naar de SZF-arts. Help je hem toch, dan vergoedt SZF het niet”, verduidelijkt Neslo. Volgens de interim manager moet men dan ook in geval van een klacht deze doen bij de SZF. Verder is uit het geheel wel af te leiden dat er ook geen inwonende arts is bij de poli. In dit kader is aangegeven dat de RGD er wel naar toe werkt dat er een permanente arts komt op Meerzorg.
NK

error: Kopiëren mag niet!