Girjasing over RGB: ‘Mensen die niet gevoelig zijn voor ‘lekkers’ aan het werk zetten’

Het besluit om voorlopig geen grondbeschikkingen meer te verstrekken in het district Commewijne met betrekking tot een onderzoek naar dubbele gronduitgiften, wordt sterk ondersteund voor parlementariër Sheilendra Girjasing. “Er is een complete boevenbende bij het verstrekken van percelen aan mensen. Dit speelt al een hele poos. Men is vaak niet in staat dit probleem op te lossen middels een juridisch proces. Als ik kan aantonen dat ik een geldige grondbeschikking heb, moeten alle grondbeschikkingen die erna zijn gekomen, vervallen verklaard worden”, stelt Girjasing. Hij kan zich ook voorstellen dat er situaties zich voordoen, waarbij er ook met data wordt gemanipuleerd, en het voorgaande ook onterecht zou kunnen uitkomen.
Girjasing ondersteunt daarom het initiatief van de minister om dit probleem eindelijk aan te pakken middels een grondig onderzoek. “Er worden op het ministerie stukken gewoon verdonkermaand. Ambtenaren halen stukken gewoon uit de roulatie. Er is een grote honger naar grond. Er zijn ook grote kapitalisten die deze groep mensen aanmanen om stukken te verstoppen. Ook bestuursambtenaren werken mee. De minister mag dus veel strenger werken. Zij moet nu betrouwbare mensen, die niet gevoelig zijn voor geld (lekkers), aan het werk zetten”, stelt Girjasing. Hij ziet graag een dusdanig systeem dat waterdicht is. Transparantie bij gronduitgiften dient naar zijn oordeel de boventoon te voeren.
Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) is een diepgaand onderzoek gestart naar dubbele gronduitgiften in het district. “We zijn een onderzoek gestart, omdat is gebleken dat verschillende mensen met dezelfde bereidverklaringen rondlopen. Daarnaast zijn er verkavelingsprojecten geïnitieerd door derden. Personen hebben betaald, maar ze hebben nog geen papieren gekregen”, zei minister Roline Samsoedien. De bewindsvrouw zegt verder dat bij de dubbele uitgiften ook landmeters betrokken zijn. “Er zijn bijvoorbeeld voor dezelfde gebieden twee landmeterskaarten uitgegeven. We kunnen nog niet achterhalen hoe dit alles is geschied, maar we komen er wel achter.” Ook in Para zijn er soortgelijke zaken aan het licht gekomen. Die worden volgens de minister onderzocht. Vooral bij plantage eigendommen is er veel gerommeld.

error: Kopiëren mag niet!