Jogi: “Regering Bouterse voert anti-India-beleid”

VHP-assembleelid Mahinder Jogi ergert zich eraan dat de Surinaamse regering bewust ervoor kiest geboden kansen door India niet te benutten. “Wij kunnen als klein land heel veel leren en overnemen van de Indiërs. Het is wel jammer dat deze regering een anti-India-beleid voert”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan bijzonder verontrust te zijn, omdat de Surinaamse regering besloten heeft in het kader van bezuiniging de diplomatieke samenwerking in India terug te brengen naar het niveau van zaakgelastigde. Momenteel is de in opspraak geraakte Aashna Kanhai de gestationeerde ambassadeur in het Aziatisch land. “Je wilt bezuinigen, maar die USD 85 miljoen creditline van India wil je wel hebben. Ik vind dat niet wijs en zelfs discriminatoir ten opzichte van de aandacht die aan China wordt geschonken. Wij hebben veel overeenkomsten met beide landen, maar waarom is het handhaven van diplomatieke betrekking op het niveau met China dan wel mogelijk en India niet?” Jogi benadrukt dat de president tijdens de afgelopen drie verkiezingen naar verschillende Hindoestaanse buurten is geweest om in het Sarnami te zingen. De NDP-voorzitter koos dan ook voor één van zijn lievelingsliedjes, ‘Ye dosti’, waarin de vriendschap wordt bezongen. “Na de verkiezingen zie je dat Bouterse die ‘dosti’ wel breekt en deze mensen in de steek laat. De Hindoestanen in Suriname voelen zich in de maling genomen door de president. Het is gewoon niet goed dat wij zo omgaan met een bevriend land als India”, aldus Jogi.
Discriminatie van Indiase investeerders
De parlementariër benadrukt ook een zekere mate van discriminatie van Indiase ondernemers te hebben opgemerkt. “Terwijl de regering aan de ene kant praat over de diversificatie van de economie, zien wij dat het Indiase palmoliebedrijf Foods Fats & Fertilizers Ltd. (3F group) al zeker 10 jaren wacht op een concessie om te kunnen beginnen met de productie van palmolie. Zij krijgen die concessie niet, maar het Chinese bedrijf China Zhong Heng Tai en Sinosu Development Group wel. Sinosu gaat ethanol en suiker produceren in Nickerie. Winston Lackin is eerder zelf naar India gegaan en 3F beloofd de beschikking voor hun te brengen. Ook vicepresident Ashwin Adhin heeft bij zijn bezoek in 2016 moeten aanhoren over deze kwestie. Adhin stond daar toen met een mond vol tanden. Daarom zeg ik: deze regering voert een anti-India-beleid”, aldus Jogi.
Hindoestaanse NDP-parlementariërs mochten niet naar India
Een ander punt volgens de VHP’er is dat parlementariërs van Hindoestaanse afkomst van de coalitie begin januari door de Nationale Democratische Partij (NDP) gehinderd zijn mee te doen aan de eerste ‘Personen van Indiase Origine (PIO) Parlementaire Conferentie’ in New Delhi, India. Op basis van de eigen PIO-criteria en de medewerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo waren de 15 assembleeleden van Indiase afkomst geïdentificeerd in Suriname. De parlementariërs die deelnamen, waren Diepakkoemar Chitan, Keshopersad Gangaram Panday, Djoties Jagernath, Mahinder Jogi, Jitendra Kalloe, Krishna Mathoera, Riad Nurmohamed, Chan Santokhi en Dew Sharman. “De NDP-fractie verbood zijn mensen om mee te doen. Uiteindelijk is slechts 1 lid van de NDP na veel protest op eigen houtje meegereisd. Daar zie je ook het anti-India-beleid”, aldus Jogi.
Hindoestaan pas tijdens verkiezingen belangrijk voor Bouterse en NDP
De VHP’er memoreert de uitspraak van ex-NDP-topper Charles Pahlad uit 2015. Pahlad, die besloten heeft de VHP en het Nieuw Front te ondersteunen, zei in Nickerie dat Hindoestaanse NDP’ers als toiletpapier worden gebruikt. “Het is nu overduidelijk dat de Hindoestaan slechts enkele maanden voor de verkiezingen belangrijk is voor Bouterse en zijn NDP. Kijkt u naar de samenstelling van de regering: alleen Soeresh Algoe, Roline Samsoedien en Ashwin Adhin zitten erin. Hoeveel Hindoestanen zijn directeur van parastatale bedrijven? Rabin Parmessar zit zelf elke dag op de schopstoel bij de NV EBS. Als Bouterse de zetels van de Hindoestanen neemt, waarom zijn de ministers en directeuren van Indiase origine nergens te zien? Men wil die invloed niet hebben, daarom!”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!