Dew Sharman: “Economie gebaseerd op grondstoffen en slecht bestuur altijd fragiel”

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft de Financiënminister, Gillmore Hoefdraad, meegedeeld dat de Surinaamse economie niet voorziet in noemenswaardige inkomsten. Hiermee bedoelt hij dat er op korte termijn geen mogelijkheden zijn om staatsinkomsten te kunnen genereren; de economie is eenzijdig. De volksvertegenwoordiger Dew Sharman (VHP) is van oordeel dat een economie die gebaseerd is op grondstoffen en slecht bestuur altijd fragiel is. “Toerisme is een exportproduct; als dit goed was aangepakt, zou het leiden tot staatsinkomsten en werkgelegenheid. Daarom is het niet vreemd dat de vraag naar diversificatie steeds sterker wordt”, licht Sharman in gesprek met Dagblad Suriname toe. Hij merkt op dat er in het Herstel- en Stabilisatieplan geen aandacht is geschonken aan toerisme.
Alhoewel Suriname op het vlak van toerisme hoog zou kunnen scoren, blijkt dat toeristen integendeel met een negatief denkbeeld rondlopen. Naar zeggen van de parlementariër wordt dit denkbeeld vormgegeven door “verkrachting van de democratische rechtsstaat door de regering, relatief veel gruwelijke roofovervallen, drugshandel en milieuvervuiling”. Dit, terwijl Suriname rijk is aan natuur, cultuur en culinaire diversiteit. Sharman accentueert dat ongeveer 240.000 personen Suriname hebben bezocht in 2016, wat SRD 1.4 miljard of US$ 187 miljoen heeft opgeleverd. “Het probleem is dat er geen integraal toerismebeleid, toerismewet en toerismeautoriteit is.” Alhoewel er wel een Stichting Toerisme Suriname (STS) is, is het budget nogal beperkt. Sharman drukt daarom op het hart dat de autoriteiten planmatig, gefaseerd en synchroon te werk gaan bij het ontwikkelen van toerisme.
KSR

error: Kopiëren mag niet!