Nieuwe consultants aangewezen voor Energiesectorplan

Regilio Dodson
Regilio Dodson
Raad van toezicht EAS wordt binnenkort geïnstalleerd

Het invullen van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) blijkt nu dichterbij realisatie te komen. Het besluit rond de invulling van de raad van toezicht (rvt) is al door de raad van ministers heen. De voordrachten voor de rvt zijn ook al binnen. Van de 7 raadsleden is één door de minister en zijn 6 door het Suriname Business Forum voorgedragen. Bestuursleden van het Suriname Business Forum mochten niet worden voorgedragen. De installatie vindt volgens minister Regilio Dodson binnenkort plaats. Vervolgens zal er een sollicitatieprocedure op gang komen om de EAS te bemannen. De directeur hiervan wordt op voordracht van de raad en na goedkeuring van de raad van ministers door de minister benoemd.
Een ander onderdeel binnen de energiesector, dat hand in hand loopt met het voorgaande is het Energiesectorplan (ESP). Voor het hoognodige ESP echter, blijkt de vertraging echter ook hoger te zijn. In de goedgekeurde Elektriciteitswet van 10 maart 2016 is onder andere opgenomen, het ontwikkelen van een ESP. Volgens de planning moest dit proces medio 2017 afgerond zijn. Het blijkt dat dit proces opnieuw wordt opgestart. “Omdat wij daar niet tevreden over waren, hebben wij dit nu opnieuw gedaan. De Uruguayanen zijn eruit”, stelt Dodson.
Het opstellen van het ESP wordt gefinancierd door de Inter-American Development Bank (IDB) en zou door een bedrijf uit Uruguay “Estudios Energéticos Consultores” (EEC) worden gedaan in samenwerking met een lokaal counterpartgroep, bestaande uit leden van de NV EBS, SPCS en NH, onder leiding van Energievoorzieningsdeskundige Mickael Kopinsky. Uit de 6 bedrijven, die bij een openbare aanbesteding een bod hadden gedaan, werd er uiteindelijk gekozen voor EEC. Gezien die slechte resultaten opleverde, werd de Amerikaanse consultant Strategic Advisors Castalia belast met het opstellen van een ESP. Het bedrijf heeft op zijn beurt een lokale consultant aangetrokken om het werk te ondersteunen. Die is energiedeskundige Viren Ajodhia geworden. “Wij hebben wel confidence in de nieuwe consultant. Het zal snel op gang komen”, aldus de bewindsman.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!