Algoe beschuldigt Manglie van afpakken terrein

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) heeft geen tijd zich bezig te houden met de voortdurende kritiek van rijstmagnaat Imro Manglie op hem en zijn beleid op het ministerie. “Ik luister niet eens naar wat de heer Manglie aankaart. Ik weet ook niet wat die man precies wil. Wat ik wel weet, is dat hij een stalweide in 1997 heeft afgepakt van de mensen van Nickerie, waar de arme landbouwers hun koeien lieten grazen. Het is triest”, zegt de bewindsman aan Dagblad Suriname. ‘Een taxichauffeur die een vliegtuig wil besturen’, deze vergelijking maakte Manglie enkele maanden terug van de LVV-minister. Volgens Manglie, die ook voorzitter is van de Vereniging van Rijstexporteurs‎ (VRE), is de bewindsman corrupt en zou hij slechts bezig zijn met vriendjespolitiek en het behartigen van enge belangen. Het perceel waarover Algoe het heeft, blijkt uit de archieven te gaan om het areaal groot 413,9 hectare gelegen in het district Nickerie aan de Karachieweg en aan het Van Vouwkanaal, deel uitmakende van de Clarapolder Stalweide. Het gedeelte dat aan Manglie is toegewezen, is ongeveer de helft van de totale Stalweide II. Op verzoek van Nickeriaanse veeboeren werd het areaal kort na de toewijzing weer ingetrokken door de regering. De boeren klaagden over goede weidegrond voor hun koeien. Doordat Manglie hevige juridische strijd leverde tegen dit besluit, kreeg hij middels een vonnis van de rechter 12 jaren later het recht toch aan zijn zijde.
‘Mijn deur staat altijd open’
De toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Errol Alibux, had het terrein op 31 januari 1997 aan Manglie afgestaan voor de uitoefening van de landbouw. Algoe voert aan dat Manglie toentertijd beloofd had citrus op voornoemde locatie te planten, maar dat echter niet heeft gedaan. Nu blijkt volgens hem dat de ondernemer daar bezig is rode rijst te planten. “Wanneer je daar langs rijdt, dan lijkt het op rode rijst.” De minister benadrukt dat hij met niemand een probleem heeft, ook niet met Manglie, en altijd een open oor heeft voor een ieder. Indien de ondernemer graag een probleem met hem zou willen bespreken, bestaat die mogelijkheid ook altijd. “De deur van LVV staat open en een ieder is daar welkom. LVV is niet van mij, maar van het volk van Suriname”, aldus de minister.
FR

error: Kopiëren mag niet!