Tweede flash report scalians Marowijne in de pijplijn

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in het afgelopen jaar enkele stappen gezet in de ordening van de mijnbouwsector. Na tussenkomst van de justitiële autoriteit is er een schikking getroffen tussen NH en 4 scalianhouders (te weten Armadillo Mining, Hager Mining, JPP International en Maxi Goldmining). Deze schikking hield in dat pontonhouders met 9 scalliantes vanaf december 2015 tot en met december 2017 in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek te Brokopondo aan goudwinning mogen doen. Middels dit flash report beweert het ministerie de gemeenschap een beeld te geven rond de activiteiten van de scalliantes over het jaar 2016. Naast de inkomsten voor de Staat, is ook gekeken naar de bijdrage die wordt geleverd aan de districtskas en de dorpsgemeenschappen.
In de afgelopen periode is het ministerie wederom in beeld vanwege de onduidelijke bewegingen van de goudzoekersvaartuigen op het stuwmeer. Eerst kwam het bericht dat de scalians wederom op het meer opereerden om goud te zoeken. Vervolgens kwam een bericht van het Nationaal Informatie Instituut dat aangaf dat de scalians kwik opruimen uit het meer. Later werd door minister Regilio Dodson aangegeven dat de scalians zijn gevraagd om te helpen bij een onderzoek naar de omvang van kwikvervuiling en kwikgebruik in en rond het stuwmeer. Zij doen dit formeel kosteloos. Echter, dient te worden opgemerkt dat zij tijdens deze operaties (als bycatch) ook in aanraking komen met goud. “Niemand moet zich plotseling als pleitbezorger van scalians opwerpen. Ik heb ze gevraagd. Ze helpen mee. Wat vinden zij daar? Daarachter vinden zij misschien 50 gram (goud) per dag. Dat is misschien om hun brandstof te betalen”, zei de bewindsman aan de krant. Hij ontkende dus niet dat er in dit proces, met medeweten van het ministerie, goud gewonnen wordt op het meer. De minister heeft het juist bevestigd.
Dodson legt het accent echter nog steeds op regulering van de scalians. “Laten wij elkaar geen verhalen vertellen. Scalians zijn al langer dan 20 jaren in Suriname operationeel van Langatabiki in Marowijne tot en met Oelemarie in Sipaliwini. Niemand moet verhalen vertellen over scalians nu. Pak een helikopter en vlieg maar over heen. In 2010-2011 zijn ze begonnen op het meer onder de vorige leiding van NH. Zij hebben hun ding gedaan. Ik heb ze gestopt. Er moet een evaluatie komen voor wat we doen en wat niet. Alles heb ik kenbaar gemaakt”, stelt Dodon.
De bewindsman deelt mee dat er binnenkort een tweede flashreport zal worden uitgebracht. Hierin zal informatie over scalians in Marowijne worden prijsgeven.
“Dan zal je zien wie hier allemaal scalians heeft. Je hebt niet alleen Brazilianen, maar ook Surinamers hier. Een paar van de mannen op het meer zijn ook hier”, aldus Dodson. Er is vooralsnog geen datum of periode genoemd voor de uitgave van dit product. Dodson vindt het wel zaak dat volksvertegenwoordigers, die wel toegang kunnen krijgen tot informatie, de juiste paden eerst bewandelen, alvorens, zelf mee te gaan met de verhalen die buiten verteld worden.
Hij herhaalt dat er veel vragen zijn die beantwoord moeten worden. Het ministerie is nog steeds in die fase. Vandaar dat hij meent de hulp van de scalian-houders te hebben ingeroepen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!