Inflatie december 2017 gestegen met 0,2%

Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen (inflatie) op maandbasis in december 2017 ten opzicht van november 2017 gemiddeld met 0.2% gestegen. Het jaarinflatiecijfer is gedurende het jaar 2017 flink afgenomen. Het toppunt was 48,7%, terwijl er nu geëindigd wordt met 9.2%. Als januari t/m december 2017 met januari t/m december 2016 wordt vergeleken is de inflatie daar gemiddeld met 22.0% gestegen. Het betreft de prijzen opgenomen van 1 december 2017 t/m 29 december 2017. Vakbondsvoorman Robby Berenstein heeft eerder kritiek geleverd op de cijfers die in contrast staan met de realiteit. Berenstein ziet geen structurele, maar toevallige stabiliteit in de inflatiecijfers.
Er is veel minder vraag naar US-dollars. Daar is de stabiliteit aan te danken op de valutamarkt. De koopkracht is veel minder geworden. “Als de prijzen nu al hoog zijn en de winkeliers nu nog verder verhogen, zitten zij nog langer met hun goederen/producten”, zei Berenstein op de eerste Assemblee van de Arbeid in januari 2018. De voorzitter van de Consumentenkring heeft eerder ook aangegeven dat er voor de inflatie in beginsel al een grens bereikt is. Handelaren zouden inderdaad geen verdere verhogingen kunnen doorvoeren, om uiteindelijk zichzelf in de vingers te snijden.
De consumentenprijsindex (cpi) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in Suriname’s cpi-pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie & Saramacca (bij circa 105 meetpunten), Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.

error: Kopiëren mag niet!