Advocaten wachten al 5 jaar op uitbetaling voor kosteloze bijstand

Advocaten wachten al 5 jaar op uitbetaling voor kosteloze bijstand copyAdvocaten vinden dat de uitbetaling voor kosteloze bijstand te lang duurt. “Het vraagstuk van kosteloze bijstand is van dien aard dat het aan het ontaarden is. De overheid heeft betalingsachterstanden van 3 maanden tot zelfs 4 en 5 jaar. Advocaten declareren niet eens meer, enkel en alleen, omdat de administratieve rompslomp nog meer kosten met zich meebrengt, dan dat je een reçu indient en het geld ook niet krijgt”, zegt Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova), aan Dagblad Suriname. Advocaten gaan op dit moment wel door met het geven van bijstand, maar doen dat geheel gratis. Dit is volgens Monorath niet raadzaam, omdat het werk vanwege het gebrek aan financiële middelen met minder verve wordt gedaan. Om rechtsbijstand te verlenen aan burgers die geen advocaat kunnen betalen, keert de overheid SRD 500 per zaak uit aan advocaten. Indien de advocaat erin slaagt een schikking te bereiken in een rechtszaak, wordt slechts SRD 100 uitbetaald. Deze bedragen zijn volgens hem bijlange na niet voldoende om de werkelijke kosten te dekken, omdat de afronding van een rechtszaak soms van enkele maanden tot zelfs 5 jaren kan duren. Pas na afronding van de zaak kan de procedure van betaling worden ingezet. Monorath benadrukt dat hij weet dat de minister van Justitie en Politie zich al geruime tijd hierover buigt. Het ligt volgens hem nu aan de minister van Financiën om de uitbetalingen en verzilvering van reçu’s in orde te maken
Welzijn: ‘Er wordt hard gewerkt om het probleem op te lossen’
Ferdinand Welzijn, minister ad interim van Justitie en Politie, om een reactie gevraagd, zegt aan de krant dat het geen geheim is dat de overheid met een financieel probleem kampt. “Ik kan mij voorstellen dat het niet zo gemakkelijk is, omdat de mensen zelf allerlei kosten maken om hun cliënt tegemoet te komen. Het is aan de andere kant ook stagnerend hoe geen middelen vrijgemaakt kunnen worden om de mensen te betalen. Maar er wordt hard gewerkt om het probleem aan te pakken en op te lossen”, stelt Welzijn. De bewindsman benadrukt dat er goed contact is met zijn collega Gillmore Hoefdraad van Financiën op dit stuk en vraagt de advocaten daarom nog even geduld te betrachten.
Belang justitiabele bijna niet gediend
Monorath benadrukt dat dit geen systeem is waarop rechtsbijstand aan de justitiabele wordt geboden. Uiteindelijk zorgt het voor een systeem waarbij de rechtszoekende te lang op kosteloze bijstand moet wachten, nadat die het heeft aangevraagd. “De Grondwet zegt dat een ieder zich in rechte kan doen bijstaan. Indien de rechtszoekende of verdachte dat niet kan doen, moet de overheid daarin voorzien. Met de huidige gang van zaken is het belang dan bijna niet gediend”, aldus Monorath.
FR

error: Kopiëren mag niet!