Parlement knipt SRD 10 miljoen uit eigen begroting

Met de verslechterende financiële situatie van het land ontkomt De Nationale Assemblee (DNA) er ook niet aan om drastisch te gaan bezuinigen. Volgens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is in de conceptbegroting over 2018 het budget van het college met SRD 10 miljoen teruggebracht naar ongeveer SRD 29 miljoen. “Wij hebben dat gedaan, omdat de situatie moeilijk is”, zei Geerlings-Simons dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag 2017 van DNA. In totaal is het parlement vorig jaar in staat geweest om 38 wetten goed te keuren. Tijdens de bijeenkomst heeft de parlementsvoorzitter niet alleen een overzicht gegeven van parlementaire activiteiten in het voorbije jaar, maar ook de doelen voor 2018 met de samenleving gedeeld. Volgens de DNA-voorzitters is de volksvertegenwoordiging net als andere instellingen sinds 2015 en 2016 genoodzaakt om haar budgetbegroting naar beneden te stellen. Ook worden een aantal zaken uit de oude begrotingen niet altijd uitgevoerd
Regering moet inkomsten zoeken om salarissen/subsidies op tijd te betalen
Eén van de zorgwekkende kwestie in het laatste kwartaal van 2017 was de aandacht die verschillende werknemers van het parlement vroegen, vanwege late betalingen van subsidies en salarissen. Het gaat volgens de parlementsvoorzitter om zeker 5 tot 6 publieke gevallen, terwijl ook hetzelfde aantal individuele werkers aandacht voor hun betalingsproblemen hebben gevraagd. “Ik vind het jammer dat in het laatste kwartaal de middelen zo schaars waren. Vandaar dat wij de regering hebben gezegd dat zij meer inkomsten moet hebben, zodat met deze inkomsten nodige betalingen kunnen worden verricht”, stelde de politica. Volgens Geerlings-Simons vindt niemand het leuk wanneer tarieven omhoog gaan, maar zij denkt dat mensen het veel minder leuk zullen vinden als eind van de maand salarissen niet in orde zijn.
68 openbare vergaderingen in 2017
Van de 71 uitgeschreven Openbare Vergaderingen die in 2017 zijn uitgeschreven hebben 3 geen voortgang gevonden, terwijl alle 30 uitgeschreven huishoudelijke vergaderingen normaal voortgang hebben gehad. Met de introductie van de openbare commissievergaderingen, is het college ook in staat geweest 25 hiervan te houden. In totaal zijn er ook 247 commissievergaderingen gehouden, waarvan 102 voor de vaste departementale commissies.
Wetten op prioriteitenlijst
De bedoeling volgens de DNA-voorzitter is om alle ingediende wetten door de regering in behandeling te nemen dit jaar nog aan te nemen. “De prioriteit wetten van vorig jaar uitlopend naar dit jaar zijn de financiële wetten om het financieel kader van de staat steviger te maken. Daarnaast zijn de sociale wetten als Onderwijswetten en Huurwet, Nationaal Woningbouwfonds, Comptabiliteitswet, verbetering van L-decreten en ook de decentralisatie moet goed geregeld worden”, aldus Geerlings-Simons.
FR

error: Kopiëren mag niet!