Totaal 25 buitenlandse missies DNA in 2017

De persconferentie van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons (foto: Ricky Bahadoersingh)
De persconferentie van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons (foto: Ricky Bahadoersingh)
In 2017 is De Nationale Assemblee (DNA) in staat geweest om leden af te vaardigen naar in totaal 25 buitenlandse missies. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag over het jaar 2017 dat als algemeen beleid het college zich voorgenomen heeft minder leden af te vaardigen naar missies, vanwege het gebrek aan financiële middelen. De politica begrijpt de kritiek vanuit de samenleving, maar benadrukt dat er altijd een balans wordt gezocht, zodat het parlement ook zijn werk kan doen. Vooralsnog wordt alleen invulling gegeven aan missies van de IPU, ParlAmericas, ACP-EU, WTO, Ecosoc, UNHCR en de Women Speakers of Parliaments. Geerlings-Simons voerde aan dat naast het feit dat de staat opdraait voor kosten van dienstreizen, het in sommige gevallen ook zo is dat de uitnodigende organisatie de ticketkosten (business class) dekt. Wat volgens de politica wel vaststaat, is dat elk afgevaardigd lid per dag aanspraak maakt op ongeveer USD 250 dollar aan handgeld. Hiernaast komen ook nog hotel- en uitrustingskosten bijkijken. De parlementsvoorzitter benadrukte dat aan alle fracties het voorstel is gedaan vaste vertegenwoordigers aan te wijzen voor vaste jaarlijkse buitenlandse missies. “Je moet toch wel leden hebben die een stukje continuïteit kunnen geven. Aan de andere kant willen wij ook dat nieuwe leden meegaan om ervaring op te doen”, aldus de DNA-voorzitter.
Hoogtepunten
De buitenlandse missies van de volksvertegenwoordiging hebben volgens Geerlings-Simons ook enkele hoogtepunten afgeleverd. Zo werd zij kort geleden gekozen tot vicevoorzitter van de afdeling Klimaat bij ParlAmerica’s, terwijl zij ook bestuurslid is van deze organisatie. Ook vicevoorzitter Melvin Bouva werd gekozen tot bestuurslid van de het Interparlementaire Unie-forum van jonge parlementariërs, die de Grulac vertegenwoordigen voor de periode 2017-2019. Grulac is een regionale organisatie van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied vertegenwoordigd in de IPU. Ook het bezoek van de leden van het Vlaams Parlement kan als een hoogtepunt worden beschouwd. De bedoeling is dat DNA ook een tegenbezoek aflegt aan deze organisatie.
FR

error: Kopiëren mag niet!