Rachied Doekhie: ‘Bouterse heeft Brunswijk zijn bek weggehaald van de honingpot’

Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk in 2010, toen ze besloten om samen een regering te vormen
Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk in 2010, toen ze besloten om samen een regering te vormen
NDP-hoofdbestuurslid en parlementariër Rachied Doekhie vindt dat toppers van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) in een waan leven dat zij met hun zogenaamde kritische politiekvoering schade aanrichten aan de paarse partij. Het is volgens hem daarom slechts ‘flauwekul’ wanneer Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk stelt dat de Nationale Democratische Partij (NDP) rancuneus handelt door zijn hout- en goudconcessies in te trekken. “Ik zie het als het likken van hun wonden. Het is gewoon wraak, afgunst en jaloezie, omdat Bouterse, Brunswijk zijn bek heeft weggehaald van de honingpot. De president heeft nu een deksel voor die pot gemaakt. A san dati e hati deng! Laten zij nog miljoenen meer commentaar leveren. Zoveel anderen hebben ook commentaar, maar hun zaken zijn juridisch wel in orde. Brunswijk, betaal je belastingen en help het land opbouwen”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. Brunswijk had zesduizend hectare aan houtconcessies en ongeveer tien kleine mijnbouwconcessies van elk tweehonderd hectare. De concessies zijn ingetrokken. Volgens hem is niet duidelijk geworden waarom ze zijn ingetrokken. Ook heeft het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zes bootcontracten van de Abop’er stopgezet, terwijl ook de vergunningen van vier van zijn nachtbussen niet zijn verlengd. Doekhie vindt dat het tijd is dat NH-minister Regillio Dodson al de namen van concessiehouders publiceert, zodat ‘ook wij kunnen weten wie deze mensen precies zijn’.
Viering verjaardag Amafo met overheidsgelden
Brunswijk ziet deze handelingen als een aanval van de NDP, zodat hij geen inkomsten kan verdienen om de verkiezingen van 2020 te financieren, terwijl hij ook weigert een toekomstige samenwerking met de paarse partij aan te gaan. Doekhie benadrukt dat door de samenwerking tussen 2010 en 2015 er tal van redenen zijn ontstaan, waarom de NDP in 2015 niet meer wilde samenwerken met de Abop. “Vanaf de viering van de jaardag van Alice Amafo op Sociale Zaken met overheidsgelden, tientallen vluchten naar het binnenland, zoveel concessies en miljoenen aan belastingen die niet werden betaald en andere gevallen waar flink geld is verspild. Wanneer je zelf schreeuwt dat zaken niet goed gaan en er nu uiteindelijk maatregelen worden getroffen om het land te reguleren, dan moet Brunswijk zijn grote bek dichthouden! De oppositie schreeuwt toch dat een persoon niet miljoenen hectaren aan concessies mag hebben. Nu, wanneer blijkt dat zij het hebben, dan moeten zij in een hoek gaan zitten”, aldus de NDP’er.
Coalitie staat achter regering
De NDP-parlementariër ziet ook geen dreiging in de uitspraken van Brunswijk, waarin hij stelt niet tot de verkiezingen van 2020 te wachten indien de economische situatie van het land verder verslechtert. “Zolang wij de constitutionele meerderheid hebben in het parlement, mag Brunswijk blijven bedreigen. Deze regering gaat echt niet naar huis”, benadrukt de NDP’er.
Brunswijk komt nooit meer aan de macht
Doekhie voert aan dat Brunswijk met zijn recente kritiek duidelijk getoond heeft pas op te komen, wanneer zijn persoonlijke belangen in gevaar komen. “Omdat jouw concessie niet verlengd wordt, wil je een rel schoppen in het land. Toen zij in de regering met ons zaten was alles goed. Plotseling zijn ze in de oppositie en dan is niets goed. Zelfs de duivel gaat wel eens te biecht”, aldus Doekhie. Hij is ervan verzekerd dat Brunswijk nooit meer in het machtscentrum zal komen. In 2016 zei Brunswijk dat het punt om te komen tot straatacties nog niet bereikt was. In 2017 gaf hij de regering de ruimte om met gepast beleid uit het isolement te geraken. Tot nog toe blijft enige actie van Brunswijk uit.
FR

error: Kopiëren mag niet!