“Neem geen plaag mee”

Passagiers die landbouwproducten en dieren in Suriname brengen, kunnen bewust of onbewust hiermee insecten of ziektes meenemen. In het ergste geval kan dit uiteindelijk zorgen voor een plaag. Het bestrijden van een plaag kan het land miljoenen kosten. Om dat te voorkomen, werd gisteren het startsein gegeven voor het “Don’t pack a pest” project (neem geen plaag mee) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De lancering van het project vond gisteren plaats op de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij. Volgens minister Soeresh Algoe is “wolluis” een goed voorbeeld van een plaag die naar Suriname is meegenomen. Deze plaag kwam het land binnen door middel van bloemen en vormt een groot probleem voor de agrarische sector. Op basis van dit project moet de bewustwording bij de gemeenschap opgevoerd worden. Reizigers moeten voortaan dus alle agrarische producten aangeven, zodat die gecontroleerd kunnen worden.
Het is dus niet verboden om bijvoorbeeld fruit uit het buitenland richting Suriname te brengen. Wel dient er nu duidelijk te worden aangegeven dat er fruit is meegenomen. Na het inchecken voeren de landbouwdeskundigen van LVV een inspectie op de specifieke producten. Alle posten van waar mensen het land binnen kunnen komen, worden volgens Algoe bemenst met landbouwdeskundigen. De aanpak van de insecten hangt volgens Jason Stanley van de Florida Department of Agriculture and Customer Survice volledig af van de soorten insecten. “De beste manier is om hen te pakken voor zij naar binnen komen. De bestrijding is het moeilijke deel”, stelt Stanley.
Er komt hulp vanuit Amerika voor dit project. Expertise vanuit Amerika wordt meer gericht op beveiliging op de grenzen en op de luchthaven. Stanley gaf verder aan dat er reguliere programma’s zijn ontwikkeld voor zowel exporten als importen. Het ‘Don’t pack a pest’ project is volledig bedoeld om de samenleving te helpen de insecten beter te begrijpen. “Neem geen plaag mee” is volgens minister Soerish Algoe enorm belangrijk voor Suriname. “Als mensen reizen, heeft men altijd positieve bedoelingen. Wij kennen Surinamers. Men neemt altijd wat mee voor de familie. Niet dat de mensen het bewust doen, maar men kan onbewust plagen meenemen in de producten. Het kan zijn dat de plaag niet aanwezig is in Suriname. Wanneer het binnenkomt, kan het zich verder verspreiden. Uiteindelijk kan zo een plaag onze voedselzekerheid in gevaar brengen. Daarnaast heb je miljoenen aan schade aan onze landbouwproducten. Tevens moet je nog geld uitgeven om de plaag te elimineren”, denkt de minister luid op na. In het kader van de ambitie om de voedselschuur te worden van de regio, is het volgens de bewindsman van belang dat voor de boeren dit soort van regelingen van tevoren worden getroffen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!