Behoud Peneux als minister nog mogelijk

Vp Ashwin Adhin en Minowc-minister ad-interim Patrick Pengel
Vp Ashwin Adhin en Minowc-minister ad-interim Patrick Pengel
Vicepresident Ashwin Adhin heeft de onderhandelingen met de onderwijsbonden en het VOS Directeurenberaad overgedragen aan de minister ad interim van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Patrick Pengel. Minister Robert Peneux heeft zijn portefeuille sedert 13 december 2017 ter beschikking gesteld van president Desi Bouterse. Dit gebeurde nadat het VOS Directeurenberaad en de BvL het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Peneux stond principieel achter de resolutie die de betaling van de nieuwe overuren en fictieve overuren regelt. De resolutie is inmiddels aangepast en klaargezet als concept. Nu de resolutie is aangepast en de minister precies om de bepalingen in deze resolutie zichzelf principieel opstelde, rees ook de vraag bij journalisten over de gevolgen hiervan voor Peneux. Als Peneux ondanks zijn principiële opstelling toch mee kan gaan met de wijzigingen, moet volgens Adhin nog worden bekeken.
“Geen enkele vakbeweging gaat de minister naar huis sturen”
Het Directeurenberaad is volgens Adhin één van de werkarmen van de minister. Zijn opstelling zou de minister in een lastige positie hebben gebracht. “De politiek maakt iemand tot minister. Als we het oneens zijn, dan praten we”, zegt Adhin. Er kan naar zijn mening niet worden bepaald voor de politiek over een ministerspost. Hij vindt het opzeggen van het vertrouwen in de minister daarom ook een verkeerd opgelopen pad. “Ik ga u zeggen: geen enkele vakbeweging gaat de minister naar huis sturen. Wij willen ook de vakbeweging niet in zo een positie brengen. Waar gaan wij naar toe als wij ons zo beginnen op te stellen?”, vraagt de vp zich af.
De president zal volgens Adhin zijn evaluatie nog doen. “Hij doet dat op grond van heel veel andere overwegingen. Niet de overwegingen die nu spelen zoals ‘we vinden de man niet leuk’. Geef hem de ruimte om nog enkele dagen daarover te denken”, stelt Adhin. Naar zijn indruk is de president al in een afrondende fase. Adhin geeft wel aan dat alles mogelijk is, dus ook het behoud van Peneux als minister.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!