Patricia Etnel: “Met SRD 50.000 kom je niet verder dan fundering woning”

De woningbouw krijgt in 2018 een geheel andere aanpak van de regering. Aangezien de gebruikelijke overheidswoningbouw niet snel genoeg gaat, biedt de overheid in 2018 burgers die hun eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken, een bouwlening van maximaal SRD 50.000 aan tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar. De totale bouwprijs van een woning mag maximaal SRD 125.000 zijn. Dit deelde president Desi Bouterse maandagochtend mee in zijn nieuwjaarsrede. NPS-assembleelid Patricia Etnel zegt aan Dagblad Suriname dat het staatshoofd mensen eigenlijk blij probeert te maken met een dode mus, omdat de voorgestelde bedragen met de huidige valutakoersen al lang niet genoeg zijn om alle nodige bouwmaterialen aan te kunnen schaffen. “In 7 jaren tijd heeft de president een grote troep binnen de woningbouw gecreëerd. Nu in 2018 is er absoluut geen geld meer, dan vraag ik mij af of zij wel in staat zijn bedragen tussen SRD 50.000 en SRD 125.000 te betalen.”
Etnel voert aan dat in de tweede regeerperiode van ex-president Ronald Venetiaan, toen de koers nog beneden de SRD 3 was, er reeds gestart was met het verstrekken van een bouwlening waar tegen een rente van 7% een bedrag van SRD 100.000 kon worden geleend. Met dit bedrag hadden mensen volgens haar al moeite een huis helemaal af te bouwen. “Mensen konden toen een klein huisje bouwen. Nu 7 jaren verder, met de dollarkoers van boven de SRD 7, met alle problemen en stijgingen van bouwmaterialen, wil de president het volk zeggen dat zij met SRD 50.000 een huis kan bouwen? Met SRD 50.000 kom je niet verder dan je fundering. Ik vraag mij af wat met deze meneer aan de hand is. Iedere keer raak ik verbijsterd van de dingen die hij aan het volk zegt”, benadrukt de NPS’er. De politica benadrukt dat de huidige economische situatie van het land noodzaakt dat minimaal SRD 200.000 tot SRD 300.000, ongeveer USD 40.000, nodig is om een huis af te bouwen. Zij stelt voor de lening van SRD 50.000 op te trekken naar minimaal SRD 175.000. De rente van 1% is volgens haar ook geen hulp, omdat de devaluatie van de Surinaamse munt een blijvende strop is voor de samenleving. “De banken gaan het niet kunnen volhouden”, aldus Etnel.
‘Rookgordijnen’
Het beleid zal volgens de president erop gericht zijn om minimaal 1.000 burgers die dringend een woning nodig hebben en die willen bouwen, te selecteren voor deze versnelde woningbouw. Etnel wil weten hoe, op basis van welke criteria en hoeveel per district deze selectie zal plaatsvinden. Zij vermoedt nu al dat partijpolitiek een zware rol zal spelen. “Er zijn een heleboel mensen die helemaal niet over een perceel beschikken en genoodzaakt worden een huis te huren. Nu zijn er al een heleboel huizen van de bestaande woningbouwprojecten die niet bewoond zijn, maar je hoort steeds dat iemand al in aanmerking is voor dat huis. Maar je ziet nooit wie die mensen zijn. Vooral bij het ministerie van RGB moet er duidelijkheid komen. Er zijn rookgordijnen en zoveel duisternis om alles heen”, stelt Etnel. Volgens de parlementariër wordt het tijd om alle woningbouwinitiatieven of projecten grondig te evalueren om meer transparantie te brengen.
FR

error: Kopiëren mag niet!