Jitendra Kalloe: “Regering moet afblijven van producenten”

Het voornemen van de autoriteiten om inkomsten te vergaren door middel van het drastisch verhogen van de tarieven van grondhuur, waarop tal van agrariërs bovendien landbouw beoefenen, bestempelt de volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) als een enorme snode daad. Grondhuurarealen, die van oudsher bedoeld waren als tegemoetkoming voor het volk, zullen indien het goedgekeurd wordt door De Nationale Assemblee (DNA), tot één van de grootste stressfactoren verworden. De machthebbers hebben namelijk een bedrag van SRD 200 in petto die bovenal per hectare wordt gecalculeerd.
Voor Kalloe is dit wederom het bewijs dat de autoriteiten lak hebben aan de verslechterde omstandigheden waarin de samenleving de dag van vandaag terecht is gekomen. “De landbouwarealen hebben een grote omvang. Een landbouwer die bijvoorbeeld 100 hectaren aan grondhuur bezit, zal jaarlijks SRD 20.000 moeten afstaan aan de overheid! De regering ondersteunt de agrarische sector op geen enkele wijze en dan willen ze van de landbouwers geld aftroggelen? De rijstboeren krijgen niet eens pensioen!”, beklemtoont het assembleelid in gesprek met Dagblad Suriname. Kalloe vindt dat dit onbeschrijfelijk moordend zal werken op de agrariërs. “Zij betalen al hoge rentes voor leningen. Daarnaast komen ook de verhoogde tarieven voor government take, EBS, SWM, telefoon, basiszorgverzekering, goederen en diensten etc. erbij kijken. De nieuwe maatregel is dus niet werkbaar!”
Bij rijstteelt is er doorgaans sprake van grote risico’s; bij klimatologische omstandigheden (gebrek aan water of juist wateroverlast) kan de oogst totaal mislukken, waardoor de agrariërs verlies lijden. “Heeft de regering hieraan gedacht? Wat als de wereldmarktprijzen laag uitvallen? Wat als er bij concurrentie geen gegarandeerde afzetmarkten zijn?” Kalloe merkt op dat er mondiaal in tegenstelling tot Suriname veel aandacht wordt geschonken aan de agrarische sector, waarbij de agrariërs subsidie ontvangen van de autoriteiten ter stimulering van de productie.
Kalloe is van mening dat de regering de goudsector, waarvan de concessiehouders merendeel uit politici bestaan, onder de loep moet nemen. “Waarom kan de regering geen inkomsten zoeken bij de (illegale) gouddelvers, houtkappers, vissers en speculanten die hun grondhuurarealen doorverkopen?” De corruptieschandalen die tijdens de regeerperiode Bouterse 1 en 2 hebben plaatsgevonden, moeten volgens de parlementariër opgespoord worden om de financiële vergoeding op te eisen. “De regering moet afblijven van producenten die het land helpen opbouwen.” De nieuwe maatregel was uitgestippeld voor 1 januari 2018, echter is dit door hevig protest vanuit de oppositie, uitgesteld. In de volgende maand zal dit verder behandeld worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!