Buitengewone decembermaand

De buitengewone decembermaandDecember is in het fysieke en in de geestelijke de meest bijzondere maand van het jaar. Het is gevuld met betekenisvolle symboliek, een maand die veel meer dan andere maanden dagen kent die, die algemeen de aandacht trekken en tot de verbeelding spreken. Het buitengewoon zijn van de twaalfde maand komt niet alleen vanwege het kerstfeest waarbij Jezus licht, vrede en liefde brengt in de wereld en de beleving van de laatste dag van het oude jaar en de eerste van het nieuwe. December wordt gekenmerkt door de verzuchting: waar blijft de tijd? En verlangen dat smachten naar betere tijden.’
Memorabele decemberdagen
Dagblad Suriname verdiepte zich in de fenomenale decembermaand en doet verslag van wat naar voren kwam tijdens gesprekken en waarnemingen. December is een tijd omkaderd met folklore, sfeerschepping en gezelligheid met familie en vrienden. Maar december kent nog meer buitengewone en bijzondere gedenkwaardige culturele en religieuze vieringen die internationaal doordringen.
Slavernij
December begint met Wereld Aids dag en adverteert: ‘Een SOA is overal verkrijgbaar’. Gevolgd door de Internationale Dag voor Afschaffing van de Slavernij die de in rood geverfde woorden van student Ronald Venetiaan, op een muur van een studentenflat in Nederland in herinnering brengt: ‘Want in het hart van de tiran mag de tijd de druk verlichten. De slachtoffers blijven, voor zover verminkt verminkt, voor zover gewond getekend.’
Sinterklaas
Drie december, De Internationale Dag van de Mindervaliden toont de kwetsbaarheid van de mens aan. Vijf december, staat te boek als de Dag van Sinterklaas, Internationale Dag van de Vrijwilliger en Wereld Bodem Dag. Tegenwoordig spookt op deze dag, de felle afkeer die het sinterklaasfeest oproept bij gekoloniseerde volken. De Dag van de Vrijwilliger doet een beroep op de goede inborst van de mens. Wereld Bodem Dag geeft aan, dat de mens de natuur vernietigt.
Mensenrechten
Zeven december, Internationale Dag van de Burgerluchtvaart werd in 2017 overschaduwd door de stoffelijke resten van de bemanning Ryatno Kertodikromo en Donovan van Embricqs en wrakstukken van de Hi-Jet Helikopter Services helikopter die sinds 23 mei 2015 vermist werd en eind november werd gevonden nabij Atjoni.
Droefheid
Acht december, nationale rouw om de wreedaardige dood die: John Baboeram, Bram Behr, Cyrill Daal, Kenneth Gonçalves, Eddy Hoost, André Kamperveen, Gerard Leckie Docent, Sugrim Oemrawsingh, Lesley Rahman, Surendre Rambocus, Harold Riedewald, Jiwansingh Sheombar en Jozef Slagveer Journalist, Robby Sohansingh en Frank Wijngaarde, stierven.
Corruptie
Negen december, Internationale Dag tegen Corruptie: ‘De regering is corrupt, oneerlijk en gunstig voor criminelen’ is een serieuze klacht binnen de samenleving.’ Tien december Internationale Dag van de Rechten van de Mens stond dit jaar in het teken van de grondenrechtenstrijd van de Inheemsen.
Koninkrijksdag en zelfbestuur Suriname
Twaalf december, Dag van de Universele Gezondheidszorg, een datum die oproept om betaalbare en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg bereikbaar te maken voor iedereen, is nog niet helemaal waargemaakt in Suriname. Vijftien december, Koninkrijksdag is de dag in 1954 waarop het statuut dat Suriname zelfbestuur gaf, werd getekend door Koningin Juliana. De Baas in eigen huis beweging leefde daardoor op in Suriname.
Solidariteit
Achttien december, Dag van Bescherming van de Rechten van Arbeidsmigranten staat in 2017 wereldwijd, letterlijk en figuurlijk onder vuur. Chinezen, Brazilianen, Haitianen beheersen dit thema in Suriname. Twintig december, Dag van de Solidariteit gaat over diversiteit die er onder volken bestaat, maar hoe we toch allen één zijn, en solidariteit met elkaar helpt ons daaraan herinneren.
Onnozele kinderen
Achtentwintig december, Dag van de Onnozele Kinderen waarop de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, die op last van koning Herodes werden gedood, vanwege politieke motieven, maar kindje Jezus, de redder van de wereld bleef ongedeerd.
De laatste dagen van het jaar
Van de laatste dagen van het jaar wordt gezegd, dat iets bovennatuurlijke krachten of machten met zich meebrengt. Daarom wordt ongeluk afgewend met vuurwerk en rituelen. Oud op Nieuwjaar is een spirituele sprong. Emoties worden vergroot en innerlijke beleving geeft een gevoel van bevrijding, opluchting, tevredenheid en vervulling.
HD

error: Kopiëren mag niet!