Jogi vindt verhoogde grondhuurtarieven moordend voor agrariërs

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is het niet eens met het voorstel van de regering om de grondhuurtarieven te verhogen naar SRD 200 per hectare, voor wat betreft percelen die uitgegeven zijn voor agrarische doeleinden. Tijdens de begrotingsbehandeling donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) stelde de VHP’er voor om dit voorstel in te trekken. “Het voorstel is onwerkbaar. Wanneer iemand in Nickerie 2000 ha rijst inzaait, zal die aan het eind van het jaar SRD 400.000 aan grondhuur betalen. Waarvoor? Omdat minister Hoefdraad dure reizen wil ondernemen naar het buitenland en omdat er consumptief en corruptief beleid wordt gevoerd.” De parlementariër benadrukte dat het project Naschoolse Opvang alleen meer dan SRD 300 miljoen heeft gekost. Omgerekend met de koers uit de periode Bouterse 1 komt dat neer op ongeveer USD 100 miljoen. Ook de vele onderhandse gunningen tijdens het bewind van ex-Openbare Werken-minister Ramon Abrahams overschrijden USD 100 miljoen. “Als al die gelden goed waren gebruikt, hoefden wij als land vandaag niet meer voor de zoveelste keer te gaan bedelen bij Oppenheimer voor een bedrag van USD 75 miljoen. Hoe gaan wij al deze gelden terugbetalen? De regering investeert niet in de verdiencapaciteit. De Bonanza verhalen van de regering en de Bonanza verhalen van de minister van Financiën hebben ons tot nu toe niets meer opgeleverd dan ellende, armoede, demotivatie, verarming en uitzichtloosheid. Dat is wat het volk gekocht heeft aan 7 jaren regering Bouterse”, aldus Jogi.
Juist incentives geven en niet uitmelken
De politicus benadrukte dat de overheid juist blij moet zijn dat generaties van mensen bereid zijn om te planten en te ploeteren in de modder. “Een goede overheid zou deze mensen juist met een incentive moeten ondersteunen, in plaats van deze mensen uit te melken en te wurgen. Ik heb vernomen dat de staat ook voornemens is om 10% van de aandelen bij Newmont te verkopen. Deze regering toont een cultuur van njang a eksi en njang a fowru. If i njang a fowru, heb je morgen geen eieren meer. Elke keer wanneer de NDP aan de macht is, heb je deze ellende. Vandaag zitten wij weer in die ellende”, aldus Jogi. Hij stelt voor juist te kijken naar grondconversie en de goudsector te bekijken, waardoor niets verkocht hoeft te worden. Jogi kreeg ondersteuning van PL-parlementariër Ingrid Bink. Volgens haar moet de kleine man niet opgezadeld worden met hoge kosten.
‘Je hebt 300 ha en je laat het daar liggen voor slangen en krobia’s’
NDP-parlementariër Silvana Afonsoewa vond echter dat het voorstel niet moet worden ingetrokken. “Je hebt 300 ha en je laat het daar liggen voor slangen en krobia’s. We gaan het evalueren”, stelde Afonsoewa. Jogi antwoordde door te stellen dat Afonsoewa dit dan aan de duizenden kiezers moet gaan verklaren tijdens de volgende verkiezingen. “Misschien moest ze dat op het podium tijdens de verkiezingen van 2015 hebben gezegd”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!