Mogelijk geen schoolvervoer in januari 2018: loonsverhoging blijft uit

De jaarwisseling zal hoogstwaarschijnlijk voor velen niet veel vreugde met zich meebrengen. De bus- en boothouders van het schoolvervoer dreigen namelijk in actie te gaan in de eerste week van januari 2018. Dit bevestigt Stanley Ishaak, coördinator van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), tegenover Dagblad Suriname. Dit betekent dat tal van leerlingen en leraren wederom niet in staat zullen zijn om de scholen te bezoeken. De aanleiding voor deze werkneerlegging is het uitblijven van de afgesproken tariefaanpassing van 40%. OBS is niet langer van plan om geduld op te brengen voor de rechtmatige loonsverhoging die sedert augustus 2017 een feit had moeten zijn.
Op 5 april 2017 werd de loonsverhogingskwestie overgedragen aan de minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), Jerry Miranda, waarna er op 21 juni 2017 een principeovereenkomst is bereikt en ondertekend. Hierin is onder andere opgenomen een voorlopige toekenning van 40% aan dienstverleners van het schoolvervoer, uitkering met een terugwerkende kracht (twk) vanaf 1 mei 2016, opschoning van het registratiebestand van het schoolvervoer en Nationaal Vervoerbedrijf (NVB), wegwerken van ongelijke tarieven voor eenzelfde trajecten en het betrekken van OBS bij nieuwe trajecten.
Op 12 december 2017 is de Onderwijsminister Robert Peneux schriftelijk in kennis gesteld over deze taferelen. “Minister, het moet u bekend zijn dat de uitbetaling nog steeds wordt gedaan op basis van de oude tarieven, aangezien het ministerie van OWT&C eerst het bestand wil opschonen, alvorens over te gaan tot uitbetaling van de nieuwe tarieven”, aldus een passage uit de brief. Op 21 november 2017 deelde Miranda mee dat dit proces wat meer tijd in beslag zal nemen. Alhoewel het rapport over de dienstverleners van het district Commewijne gefinaliseerd was en in dezelfde week aan OBS opgestuurd zou worden, is dit eveneens niet nagekomen. De nieuwe afspraak is om uiterlijk eind december 2017 de twk samen met het nieuwe tarief uit te betalen.
“Minister Miranda had een uitstel van de loonsverhoging gevraagd en dat hebben wij ook gegeven. In verband met de feestdagen krijgen we onze kwitantie eerder. Hierin is die 40% niet verwerkt, dus we zullen deze maand ook geen verhoging krijgen. Daarom hebben wij besloten om begin januari 2018 het schoolvervoer landelijk lam te leggen”, beklemtoont Ishaak. Het ligt nu in handen van de autoriteiten om verdere stagnatie van het onderwijsproces te voorkomen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!