Insel Air dient garantiestelling te bieden aan passagiers

“Je kunt een luchtvaartmaatschappij niet zomaar verbieden om op Suriname te vliegen, tenzij je zijn vergunning om wat voor reden dan ook intrekt. Als het voldoet aan de eisen van de luchtvaarautoriteiten, is er geen vuiltje aan de lucht.” Zo reageert Robbi Lachmising, directeur bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, op de kwestie rond de terugkomst van Insel Air International BV naar Suriname. “Het probleem dat wij met Insel Air hebben, is dat zij schulden heeft. Zij moet niet alleen SLM, maar ook Luchthavenbeheer en de Luchtvaartdienst betalen. Als twee bedrijven onderling schulden hebben, is dat geen probleem. Dat kunnen wij onderling verrekenen met diensten. Het ergste vind ik de klant die gedupeerd is geworden. Vooral de Surinaamse passagier komt met veel pijn aan zijn dollars. Die krijgt zijn geld ook niet terug”, vertelt Lachmising.
Insel Air is per 07 maart 2017 tijdelijk gestopt met vliegen naar Suriname. Op dat moment waren er nog passagiers die een vliegticket hadden, maar die daar geen gebruik van konden maken, omdat er geen vluchten meer uitgevoerd werden door Insel Air. Deze tickets hebben normaliter een geldigheidsduur van 1 jaar. Nu Insel Air de vluchten op Suriname zal hervatten, is besloten dat de passagiers die nog in het bezit zijn van een Insel Air ticket met een reisdatum ná 7 maart 2017 dat nog niet of deels gebruikt is en waarvoor geen refund is ontvangen, deze kosteloos vóór 30 maart 2018 kunnen omzetten naar een andere vlucht van Insel Air met een reisdatum tot en met 18 december 2018. Dit kan middels het direct omzetten van de oude reisdatum in een nieuwe reisdatum. Voorwaarde is dat er op de gewenste vluchtdatum stoelen beschikbaar zijn. Tevens is het mogelijk om een voucher te ontvangen tegen dezelfde voorwaarden, aldus het memorandum.
De SLM heeft helemaal geen bezwaar met vluchten van Insel Air over Surinaams grondgebied. Als Insel Air uit het moeras komt en normaal opereert, sluit Lachmising geen samenwerking met de luchtvaartmaatschappij uit.
Indertijd hebben beleidsmakers wel gedacht over dit soort van onvoorziene problemen, waarbij vooral vliegmaatschappijen moeilijk doen bij het betalen van schulden of terugvorderingen. Behalve KLM, SLM en DCA, die al jaren vlogen op Suriname, zouden alle andere vliegmaatschappijen (nieuwelingen) verplicht worden om een deposito (van ruim 1 miljoen US$) te storten, alvorens zij vluchten uitvoeren. Dat is nooit van de grond gekomen. Minister Jerry Miranda heeft nu gesteld dat er garanties gegeven worden door Insel Air, vooral naar de passagiers toe, in de vorm van een borgsom of bankgarantie. In geval Insel Air wederom niet aan haar verplichtingen kan voldoen, dient uit die kas te worden betaald. Er is nog geen bedrag genoemd voor deze garantiestelling. Hierover zal er nog verder moeten worden onderhandeld met de maatschappij. De Asra heeft hiernaast een schrijven gestuurd naar Insel Air, waarin is aangegeven dat zij de tickets van Insel Air verkoopt, maar pas wanneer de tickets verzekerd zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!