Eerste Islamitische bank Latijns-Amerika in Suriname

Directeur Maureen Badjoeri snijdt na de launch van Trustbank Amanah, vergezeld van genodigden, de taart aan
Directeur Maureen Badjoeri snijdt na de launch van Trustbank Amanah, vergezeld van genodigden, de taart aan
De eerste Islamitische bank in Latijns-Amerika en het Caraibisch gebied heeft gisteren in Suriname de deuren open gedaan. Hiermee doet Islamitisch bankieren voor zowel burgers als het bedrijfsleven zijn intrede in Suriname middels Trustbank Amanah. Islamitisch bankieren spreidde in de afgelopen jaren haar vleugels steeds verder. “Wij hebben deze kans met beide handen aangegrepen. Ons motto is: niet stil zitten in moeilijke situaties, maar juist acties ondernemen om het getij te kunnen keren naar het positieve”, zegt Maureen Badjoeri, algemeen directeur bij de bank. De Trustbank heeft met de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD), een werkarm van de Islamic Development Bank (IsDB), in 2015 een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee wenst de bank ondersteuning naar vooral de klein en middelgrote ondernemingen (SME) te bewerkstelligen.
Trustbank Amanah is nu deel van de ICD. Zij kan nu tappen uit kapitaal uit de westerse landen, maar ook landen in het Midden-Oosten. Er zijn voldoende fondsen om de ontwikkeling van MKB in Suriname te bevorderen. De Islamitische Ontwikkelingsbank is de afgelopen jaren in een opmerkelijke opmars. Zo groeide de islamitische financiële dienstverlening de afgelopen jaren veel sneller dan de traditionele bankensector. En dat allemaal vanwege een verschil in opvatting over rente, transparantie en ‘ethische’ fondsen.
Shariabankieren
Bij Islamitisch bankieren moet geld ‘verdiend’ worden. Dat is iets anders dan iemand in geldnood een lening verstrekken om daar vervolgens rente over te rekenen. In plaats van geld met geld verdienen, draait het bij Shariabankieren om een dienst of een product (profit-asset based finance). Een veel gebruikte methode is Muharaba. De bank koopt een product en leent het uit aan de klant die het product in termijnen afbetaalt. Islamitisch bankieren vereist ook transparantie. Speculeren brengt een hoge mate van onzekerheid met zich mee en is daarom uit den boze. De focusgebieden van de Trustbank Amanah zijn handel, gezondheidszorg, toerisme, industrie, agrarische sector, mijnbouw, financiële kapitaal en milieu. De bank sluit uit, alle projecten die gerelateerd zijn aan drugs, alcohol, wapenhandel, kansspelen en het slachten en verhandelen van bepaalde diersoorten zoals varkens.
De Islamic Finance moet niet als een schenking worden gezien. De Trustbank zal vanwege dit (voor Suriname) nieuw model met haar financieringen direct deelnemen aan het financieel verkeer. De financieringen worden op grond van screening van geschreven projecten toegekend. Hierbij deelt de bank ook in de risico’s en winsten van het project. De IsDB heeft hierbij ook bekendgemaakt op het Latijns-Amerikaans gebied, in Suriname, haar hub (local-office) te zullen openen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!