Ramsahai: Misschien heeft Belfort zelf de minister gebeld

Rajiv Ramsahai
Rajiv Ramsahai
Parlementariër Rajiv Ramsahai is totaal niet te spreken over de manier waarop zijn naam in de ether is gegooid door zijn collega Edward Belfort. Volgens Ramsahai wordt hij onnodig met de haren erbij gesleept.
“Er was een hele discussie in het parlement rond de visserijsector. Toen heeft de minister van LVV gezegd dat er parlementariërs zijn die hem hebben gebeld. Belfort heeft mijn naam genoemd, maar ik ben het niet. Als er iemand in het parlement is die tijdens elke begrotingsbehandeling vraagt naar ordening van de visserijsector, dan ben ik het. Dat kan nagegaan worden”, zegt Ramsahai.
Belfort beweerde in het parlement (buiten de microfoon) van de eerste linie van de fractie van de NDP te hebben vernomen dat NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai degene is die minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gebeld heeft om te voorkomen dat hij het sjoemelen rond visvergunningen onderzoekt. In De Nationale Assemblee (DNA) is sinds de start van de begrotingsbehandeling een behoorlijke commotie ontstaan rond de uitgifte van visserijvergunningen. Algoe vindt dat het om een bende gaat, waarbij eigenaren van boten nummers meteen kopiëren, waardoor meerdere boten met dezelfde nummers bezig zijn vis te vangen in Surinaamse wateren. Algoe zei dat zelfs assembleeleden hebben getracht te voorkomen dat hij de zaak rond visvergunningen onderzoekt. Hij wilde de naam van de assembleeleden niet noemen. Ook in de schorsing waarbij de coalitie overleg met de minister had, heeft hij de naam niet genoemd. Diverse assembleeleden vinden dat de bewindsman met de bescherming van het desbetreffend lid, corruptie faciliteert.
Ramsahai stelt in gesprek met de krant dat hij bijkans 8 jaren direct en daarvoor 4 jaren indirect binnen de sector actief is. Hij vindt het daarom jammer dat zijn naam om politieke belangen wordt misbruikt.
“Misschien heeft Belfort zelf de minister gebeld. Iedereen weet wat Belfort op Justitie en Politie heeft gedaan. Iedereen weet dat er verblijfsvergunningen werden verkocht aan Chinezen. De Chinezen moesten US$ 1500 betalen per verblijfsvergunning. Een corrupte persoon komt mij beschuldigen van corruptie. Dit terwijl ik nooit iets van de staat heb genomen. Zelfs een perceel heb ik niet genomen”, zegt Ramsahai.
Ramsahai stelt ook kennis te dragen van de zogenaamde bendes waar de minister het over had.
“Ik weet dat er bendes zijn in de visserijsector, omdat ik zelf erin zit. Wat ik jammer vind is dat er niet voldoende wetgeving is om deze mensen aan te pakken. De minister van LVV, Binnenlandse Zaken en Justitie en Politie moeten samen gaan kijken hoe zij op kort termijn dit probleem kunnen oplossen. Ik weet dat er veel belangen hier spelen, maar laten persoonlijke belangen niet spelen boven landsbelangen. Als het binnen de visserijsector precies zo doorgaat, zijn wij binnen twee tot drie jaren helemaal klaar. We zullen niet eens vis kunnen bieden aan de lokale markt”, aldus Ramsahai.
Er gaat in ieder geval veel mis binnen de visserijsector. Dat hoeft niet eens in het veld te worden uitgezocht als er even een blik wordt geworpen op de inkomsten van LVV over het Zeevergunningsrecht en andere visvergunningen. Die zijn constant minder dan hetgeen ervan verwacht wordt. Zeevergunningsrecht en andere visvergunningen waren voor 2017 geprojecteerd op SRD 7.672.000 maar er is slechts SRD 2.722.000 gerealiseerd. Het zelfde is te zien in voorgaande jaren. De realisatie in 2015 was SRD 1.849.000. De realisatie in 2016 was SRD 2.318.000. Voor het jaar 2018 zijn de inkomsten hierover geprojecteerd op SRD 7.829.000. Over realisaties in het verleden was men al niet te spreken en met de situatie van de mogelijke bendes van nu, ziet het er niet naar uit dat het de komende tijden beter zal worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!