Adhin: ‘Parlement moet regering respectvoller behandelen’

Adhin vraagt respectvollere  behandeling voor regeringDe regering ziet graag dat zij een respectvollere behandeling krijgt vanuit het parlement. Dit statement maakte vicepresident Ashwin Adhin maandag bij de start van de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Aanleiding hiervoor waren de harde uitspraken die enkele weken terug door Abop- parlementariër Edward Belfort richting president Desi Bouterse werden geslingerd. Belfort zei dat hij met ‘man to man’ confrontatie bezig is met de president, want ‘één man vernietigt het hele land’.
Terwijl het assembleelid bezig was met zijn betoog, verliet de president ’s lands vergaderzaal, gebarend met zijn wijsvinger boven zijn oor. ‘U gaat weg, maar dit is de realiteit. Ik geef u keiharde feiten. Yu e pina a volk. A volk no man moro en a volk weri. Hij is weggegaan, de president van het land. Hij kan de realiteit niet aanschouwen, dus rest mij niets anders te zeggen. Dan gaat u heen in vrede excellentie. Wij zijn met het volk. Het volk ziet, het volk hoort, het volk is niet meer dom’, riep Belfort. Adhin voerde aan dat gelijk na het geval de Raad van Ministers (RvM) zonder de president bijeen is gekomen en vergaderd heeft over deze kwestie. Uitgaande van de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van beide machten doet de RvM volgens hem een beroep op het parlement om tijdens de parlementaire debatten regeringslieden met meer wederzijds respect te behandelen dan voorheen het geval was. Volgens Adhin zal de regering het hoogste college van staat te allen tijde op een respectvolle wijze blijven benaderen. Redelijkerwijs verwacht zij ook hetzelfde vanuit de volksvertegenwoordiging. ‘De voorbeeldfunctie van De Nationale Assemblee en het openbaar karakter van haar deliberaties vereisen dat wij elkaar steeds op een respectvolle en moreel-ethisch verantwoorde wijze bejegenen. Ook indien de politieke debatten hoog mochten oplopen. Een dergelijke gedragslijn of attitude geeft juist meer blijk van volwassenheid en versterking van de morele basis van onze staatkundige onafhankelijkheid’, stelde de vp.
Simons: ‘Belfort heeft niet beledigend gesproken’
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voerde aan dat er altijd een balans gezocht wordt tussen het recht van leden om hun mening vrijelijk te uiten en de orde en het parlementair gebruik. In dit geval heeft zij op geen enkel moment geconstateerd dat Belfort deze regels heeft overtreden. ‘Hoewel ik het niet eens ben met hetgeen lid Belfort heeft gezegd, heb ik hem niet beledigend horen praten.’ De parlementsvoorzitter benadrukte dat zij zich wel kan voorstellen dat bepaalde uitspraken misschien onprettig zijn geweest. Ook zij deed een beroep op de leden om elkaar en de regering met respect te behandelen.
FR

error: Kopiëren mag niet!