VES over kwestie DSB: ‘Geen paniek!’

Winston Ramautarsing
Winston Ramautarsing
In de bancaire wereld is de grootste bank van Suriname (De Surinaamsche Bank- DSB) momenteel zwaar onder druk. Dit, vanwege geruchten (en vooral op social media), dat de financiële positie van de bank in gevaar zit. Hoewel de bank, met ondersteuning van de Centrale Bank van Suriname, het tegendeel beweert, zijn er speculanten die de klanten van de bank juist adviseren om hun geld van de bank te halen.
De manier waarop de geruchten zich verspreiden, is voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) tegenwoordig heel normaal. Voorzitter Winston Ramautarsing stelt dat indien er ruimte wordt opengelaten voor enige speculatie door niet heel duidelijk te zijn, speculanten de ruimte invullen met het ventileren van onzekerheid (al dan niet opzettelijk). Deze voedingsbodem krijgt men alleen vanwege onduidelijkheid in hoe zaken inderdaad in elkaar zitten. Volgens de VES hadden de autoriteiten, met name de leiding van DSB, het ministerie van Financiën en de Centrale Bank veel eerder eerlijke informatie hierover moeten verschaffen.
“Als je wacht tot een journalist een beetje speculatief schrijft, om daarna eerst te ontkennen, en dan een deel te bevestigen, stimuleer je deze verhaaltjes”, denkt Ramautarsing. Hij beklemtoont dat er bij DSB geen reden is om in paniek te geraken. Hoewel de bank in 2016 fors verlies heeft geleden, is de rentabiliteit van de bank in 2017 aangetrokken. In 2017 blijkt de bank een winst te hebben geboekt. Al zou de bank in 2017 ook verliezen hebben geleden, zou de instelling de verliezen kunnen bufferen, tot zij weer geld in kas heeft.
Die bank gaat niet failliet
“De liquiditeit zit ook goed. Zij hebben reserves opgebouwd. Er is dus genoeg cash in huis. Het derde (lange termijn verplichtingen) is wel zorgwekkend. De solvabiliteit van de bank is relatief kleiner geworden (vanwege de koersontwikkeling). Het is onder de grens van de Centrale Bank. De overheid zou voor het extra kapitaal moeten zorgen. Dat heeft de overheid sinds december vorig jaar toegezegd, maar nog niet nagekomen. Er is dus geen reden tot paniek, maar wel een oproep aan Financiën om zaken in orde te maken”, stelt de VES-voorman.
Aan de klanten van DSB durft de VES gerust te zeggen dat er geen reden is om hun geld bij de bank te halen. “Er is geen enkele reden om bang te zijn dat jij je geld zult verliezen. Ik twijfel er niet aan. Die bank gaat niet failliet”, aldus Ramautarsing. Hij waarschuwt voor sneeuwbaleffecten van lange rijen bij de bank. Lange rijen hoeven geen teken van paniek te zijn. Die kunnen wel onnodig paniek veroorzaken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!