WK 2018 krijgt gestalte

Dezer dagen zijn de laatste landen bezig geweest om zich te kwalificeren voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Er zullen 32 landen deelnemen uit 5 of 6 continenten. Tot gisteren in de middag konden nog 4 landen zich kwalificeren voor het WK. Het redelijke team van Kroatië heeft zich als laatst gekwalificeerd door van Griekenland te winnen in twee wedstrijden. Uit de Caribische regio is het de landen niet gelukt om deze keer op het WK aanwezig te zijn. Het enige land dat in het Caribisch gebied ligt is Costa Rica. Een aantal landen uit de Zuid Amerikaanse regio zijn er wel bij. Bij het WK in 2018 begint Brazilië zich weer te ontpoppen als een favoriet. Dit land heeft zoveel voetbaltalent dat het een crisis snel kan doen omslaan in euforie. Voetbalcommentatoren schromen er niet voor om meermalen Brazilië als een favoriet aan te wijzen. Opvallend is dat de ster van Brazilië, Neymar, problemen schijnt te hebben in zijn laatste best betaalde baan in de voetbalwereld in een van de mooiste steden ter wereld, Parijs. De ster zou zijn tranen de vrije loop hebben gelaten tijdens het interview na de wedstrijd die zijn land speelde met Japan (gewonnen). Brazilië kent traditiegetrouwe een goede aanhang in Suriname. Een andere Zuid-Amerikaanse voetbalreus die met hakken over de sloot overging naar het eindtoernooi is Argentinië van Lionel Messi. Deze topatleet slaagt er niet in om grootse prestaties voor zijn land te leveren, maar hij is een van de smaakmakers van WK 2018. Een deel van de Argentijnse aanhangers blijkt in principe tegen Brazilië te zijn, dus gewoon om een beetje tegengas te geven. Een land in de Concacaf regio die nog kans maakt is Honduras. Colombia en Uruguay zijn landen uit de Zuid-Amerikaanse regio die zullen meedoen in Rusland. Peru is een ander land dat via de laatste herkansingen deze groep zou kunnen joinen. Echter was het team van Chili, waarvan gezegd wordt dat de spelers de discipline in hun levensstijl ontbraken, veel sterker en zou het voor meer vuurwerk zorgen. Dit team van Chili is uitgeschakeld. In de Amerikaanse regio is Mexico altijd een land dat heel solide kan spelen en wedstrijden kan winnen. In een recente oefenwedstrijd speelde Mexico 3-3 gelijk tegen het zeer getalenteerde team van België. De Belgen mogen rekenen op steun van een deel van de Nederlanders. De Belgen wordt verweten dat ze te bescheiden zijn en onterecht te maken hebben met een minderwaardigheidscomplex. Door een zeer dubieus selectiebeleid is Nederland niet gekwalificeerd. Enkele Nederlanders zullen wel opduiken in het altijd interessante team van Marokko. Deze spelers worden niet opgeroepen door Nederlandse trainers. Marokko heeft zich wel weten te plaatsen voor het eindtoernooi. Het gaat dus om spelers met een dubbele nationaliteit. Suriname kan lange tijd gebruik maken van deze mogelijkheid, eventueel na bilateraal politiek overleg, maar doet het niet. Suriname denkt altijd van zichzelf dat het land niet te vergelijken is met andere landen en dat het bijzonder is. Met deze houding benadelen Surinamers zichzelf en hun land. Suriname is niet bijzonder en complex als samenleving, er zijn andere landen die veel complexer zijn door etnische en religieuze situaties met eeuwenoude stammenoorlogen. Concepten als dubbele nationaliteit zijn in sommige landen waar ‘eer’ heel belangrijk in het leven van de mensen is, veel moeilijker uit te voeren dan in een Nederlandssprekend land als Suriname. Opvallend is dat het aantal landen uit Afrika dat deelneemt aan het WK, voornamelijk bestaat uit moslimlanden: Marokko, Egypte, Tunesië, Senegal en Nigeria. Ook Saoedi Arabië en Iran hebben zich gekwalificeerd voor Rusland. In de Aziatische zone heeft Zuid-Korea, toen het WK in hun land werd gehouden, een heel goede beurt gemaakt onder een onsterfelijk geworden Nederlandse coach. Recent heeft Zuid Korea nog in een vriendschappelijke wedstrijd gewonnen van Colombia met indrukwekkend voetbal. Het team van Colombia werd flink onder druk gezet. Een derde ster van het WK naast Messi en Neymar wordt de uiterst gedisciplineerde Christiano Ronaldo van Portugal. Terwijl de laatste landen zich de komende weken zullen plaatsen, maakt de wereld zich middels interessante en niets betekenende interlands zich op voor het WK in juni 2018, ook Suriname. Italië is een van de landen die thuis met een 0-1 achterstand begon aan een herkansing tegen Zweden. In de eerste helft was de balans nog in het voordeel van de Zweden. Italië is een van de weinige landen die het WK enkele keren heeft gewonnen. Het land liep tegen rust nog risico om het WK niet te halen. Als straks alle landen en poules bekend zijn, moeten de media die het toernooi mogen uitzenden een waar festijn in juni voorbereiden. Het zal een feestmaand worden waar wij de misère van alledag voor een maand naar de tweede plaats zullen verdrijven, zolang er maar een kleuren tv voor handen is.

error: Kopiëren mag niet!