5 tips om uw hersenen te prikkelen en te trainen.

1 Tips om uw hersenen te prikkelen en te trainen,  Locomotorius, editie DBS van 11 november 2017
1 Tips om uw hersenen te prikkelen en te trainen,  Locomotorius, editie DBS van 11 november 20171Voor een heel lange tijd werd gedacht dat onze hersenen statisch waren. Men bleek het echter behoorlijk mis te hebben. Onze hersenen hebben een vermogen om zich aan te passen en zijn net zo organisch als de rest van het lichaam. M.a.w. er worden niet alleen nieuwe verbindingen in ons brein gevormd, maar er vindt ook groei van nieuwe zenuwcellen plaats. Wetenschappers noemen dit met een mooi woord: neuroplasticiteit. Er zijn verschillende vormen van plasticiteit. De meest interessante vorm is de functionele plasticiteit. Functionele plasticiteit treedt op bij oefening en leren. Na oefening kunnen we vaak een taak beter, sneller en efficiënter uitvoeren. Onderzoekers denken dat bestaande hersenverbindingen worden versterkt. Niet alleen de zenuwcellen in de hersenen passen zich aan. Het lichaam gaat ook zorgen voor extra bloedtoevoer in die gebieden rond die verbindingen. Het voordeel van neuroplasticiteit is dat u uw hersenen optimaal kunt laten werken. Sterker nog, door neuroplasticiteit kunt u nieuwe dingen leren. Of dat nu een sport, een muziekinstrument, taal of iets anders is. Onze hersenen bestaan uit neuronen (zenuwcellen). Naar schatting hebben we 86 miljard in ons hoofd. Neuroplasticiteit is te trainen. U zou u zelf nu kunnen afvragen: wat heb ik eraan om slimmer te worden? In dat geval melden we u dat u het in een breder verband moet zien. Het trainen van uw neuroplasticiteit zorgt er niet alleen voor dat uw hersenen topfit en scherp blijven, maar het heeft ook een effect op uw algehele gezondheid.
Vandaag geven wij u 5 tips die uw hersenen positief zullen prikkelen en trainen:
1. Negatieve prikkels vermijden. Zorgt u ervoor dat u voor uzelf weet wanneer u in situaties komt waarbij u negatieve gedachten krijgt of waarbij u zich er niet goed bij voelt. Andere prikkels zijn: depressie, langdurige stress, onverwerkte emoties of te weinig slaap. Want dit alles kan leiden tot vluchten in ongezond gedrag, zoals overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik of het eten van junkfood. Uw hormonen in uw hersenen zullen op hol slaan.Dat versterkt weer het vluchten in ongezond gedrag. En voor u het weet is er sprake van een vicieuze cirkel.
2. Andersom geldt dat u moet proberen om positief geprikkeld te blijven. Door te sporten, lekker in de natuur te zijn, te mediteren en genoeg te rusten. Dan verloopt de aanmaak van overdrachtsstoffen in uw hersenen op een veel natuurlijkere manier.
3. Het derde is om uw hersenen te blijven gebruiken en uit te dagen. Ja, u kunt bv. elke dag een stuk in Cul lopen en uw paslengte aanpassen. Maar ook het leren van een muziekinstrument of een nieuwe taal helpt. Of wat dacht u van nieuwe omgevingen (locaties) opzoeken? Dat helpt allemaal. U kunt ook elke dag een andere route naar uw werk nemen. Daag uzelf uit. Tandenpoetsen met uw andere hand; probeer het eens.
4. Het vierde is dat u in uw voeding en supplementen rekening kunt houden met uw hersenen. Vermijd transvetten, suikers en schimmels. Eet veel natuurlijke producten en voldoende vetten, zoals avocado’s, sardientjes en olijven. Volgens een hersenonderzoeker aan de Stanford University kunt u uw hersenen topfit houden met beweging en meditatie. Wat voeding betreft, adviseert ze kurkuma en turmeric. Volgens haar helpt dat tegen plakvorming in de bloedvaten van onze hersenen.
5. De vijfde tip is om vaker te sporten en te bewegen. Dit heeft te maken met BDNF. (brain-derived neurotrophic factor), een moeilijke naam voor een stofje dat een belangrijke rol speelt bij neuroplasticiteit. Het is een stof die de beschadigingen van zenuwcellen in onze hersenen herstelt en zelfs kan voorkomen. Wilt u uw neuroplasticiteit bevorderen, dan komt dit stofje vrij om u te helpen. Een tekort aan BDNF heeft effecten op onze gezondheid. Een tekort schijnt aandoeningen zoals de Ziekte van Parkinson of Alzheimer te kunnen versnellen. Het is best een mooi stofje. Zo schijnt het ook te helpen bij het vormen van herinneringen. Wilt u weten wat een groot effect heeft op de aanmaak van BDNF? En dat op hogere leeftijd?
Dat is sport en beweging. Dat is ook de reden waarom sport wordt opgenomen in de behandeling van depressieve patiënten. Bewegen werkt beter dan het slikken van pillen.
Houd u zich al actief bezig met de fitheid van uw hersenen? Als u dat nog niet doet, willen wij u graag daarbij een handje helpen. Houd in elk geval uw hersenen scherp.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!