Kapitein Finisie: ‘Me begi Matawai dati a san sang mit unu, no mit deng’

Kapitein Henk FinisieKapitein Henk Finisie van Brownsweg sprak gisteren bij de opening van de Gezondheidsbeurs in het Bigi Wey Stadion zijn dank uit naar de multinational Iamgold voor de activiteiten die zij ontplooit in het district Brokopondo. Hij wierp in dit kader ook een blik op de toekomst van de onderneming. “Mi yere taki dat ju fen wang presi na Matawai. Mi no shi. Mi jere”, zei Finisie. Hij hoopt dat Iamgold in het komend jaar nog een ander vondst mag hebben. Echter deed hij een beroep op de multinational de porknokkers niet te vergeten. Finisie noemde de porknokkers kinderen en zusterskinderen van Iamgold. “Me begi dati te ju feni, gi deng pikingso”, zei Finisie. Deze boodschap stuurde hij ook in de richting van de Matawai-gemeenschap.
Hij bracht in herinnering dat er in het verleden een aantal problemen zich heeft voorgedaan. Echter benadrukte Finisie wel dat de fout niet bij Iamgold, maar bij de overheid heeft gelegen. “Me begi Matawai dati a san sang mit unu, no mit deng”, zei Finisie.
De kapitein adviseert partijen om alvorens operaties in het Matawai-gebied te starten, goede afspraken te maken. Uit een eerder gesprek met minister Regilio Dondson van Natuurlijke Hulpbronnen blijkt dat de stakeholders al een stap hebben gemaakt richting de bewoners van het Matawai-gebied. “Wij hebben al met hen gesproken. Wij zijn met Iamgold al in het gebied geweest. Wij kijken niet alleen naar het milieu- en sociale effectenrapport. Wij nemen ook de grondenrechtenzaken mee. Wij nemen ook het meedoen van de gemeenschap in deze activiteit mee”, zei Dodson aan de krant.
Het boorprogramma van de Rosebel Gold Mines in het Saramacca-gebied (ruim 8000 km²) biedt perspectieven voor ruim 1,5 miljoen ounces goud. In 2017 dient de samenwerking met de staat te worden gefinaliseerd. Er dient een plan voor de bouw van een mijn te worden opgemaakt. De transportmethode en energievoorziening moet ook worden vastgesteld. Intussen zal Iamgold de geboekte resultaten nog verder analyseren en haar boorprogramma’s finaliseren. Begin 2018 dient de multinational haar milieu- en sociale effectenstudie af te ronden. Medio 2018 wordt het proces van ‘exploratie vergunning omzetten in exploitatie vergunning’ ingezet. Uiteindelijk start de productie begin 2019.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!