Drie afdelingen SBB leggen werk neer

Gisteren heeft de Bond Personeel Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (BP SBB) een algemene ledenvergadering belegd. Volgens de voorzitter van de bond, Lloyd Read, is op de vergadering besloten om 3 afdelingen te sluiten, te weten de afdelingen Keuring en Export, Vergunningen en Dataverwerking. Aanvankelijk lag het in de bedoeling om het bedrijf volledig plat te leggen, maar de bondsvoorzitter wist de mensen toch te overtuigen om dit niet te doen. “We willen het bedrijf middels deze wijze de gelegenheid geven om van gedachte te veranderen.” Dit ‘prikmodel’ heeft te maken met voorstellen gedaan door de bond rond looncorrectie. “De lonen zijn achterhaald en wat we gevraagd hadden, is dat de salarissen aangepast zouden worden. Er is aangegeven te wachten tot december”, zegt Read.
Gisteren hebben de leden echter besloten niet te wachten. De bond had ook voorgesteld dat de mensen een deelverhoging zouden krijgen, zodat zij in alle rust verdere besprekingen konden voeren. Verder is er gesproken over de koopkrachtversterking die ambtenaren krijgen. “Wij hebben gezegd dat wij geen lanti zijn en als wij krijgen wat ons toekomt hebben wij geen koopkrachtversterking nodig. We hebben ook uitgelegd dat die doorlichting, wat eigenlijk de toekomst van het bedrijf zal bepalen, inzichten geeft hoe wij die ziekten in het bedrijf moeten aanpakken. Wij zijn voorstaander van transparantie en die doorlichting moet die transparantie aangeven.”
SBB moet organisatorisch/ financieel doorgelicht worden
“Bij mijn aantreden hebben we met het bedrijf gesproken. Er is al jarenlang geen directieleiding binnen SBB”, zegt de voorzitter. Er is een directie die niet functioneert, zoals het moet binnen de structuur van het bedrijf. De zaken worden vanuit het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) gedaan. “Er is een raad van bestuur, die belast is met de day to day zaken, maar dat betekent dat de toezichthoudende taak en de operationele taken elkaar overlappen. We hebben met ze afgesproken dat het bedrijf moet worden doorgelicht, zowel organisatorisch als financieel. Het rapport zou ons kunnen aangeven wat de tekortkomingen zijn van het bedrijf en hoe je deze verder moet inrichten, zodat het organisatorisch aangepast kan worden en hoe financieel bepaalde stromingen op lijn gebracht kunnen worden.” De beslissingen die zouden voortvloeien uit de resultaten zouden gedeeld worden. De bond heeft ook iemand binnen die commissie belast met de doorlichting en die helpt meedenken om het een en ander in kaart te brengen. Het tijdstip waarop de zaken afgerond zouden moeten zijn, is bijna voorbij.
De commissie heeft slechts 2 keren vergaderd en men vraagt om het loonvoorstel aan te houden totdat het resultaat van de commissie bekend is. De bond weet echter nu al dat het resultaat niet in december klaar komt. Hierdoor heeft de bond de indruk gekregen alsof er een loopje met hem wordt genomen. Volgens Read gaat als er voor eind van de week niets bekend is, de bond door met de acties. De gehele houtsector komt daarna plat te liggen. Nu op dit moment ligt alleen de export plat. “We hebben de buitendiensten nog niet onttrokken van hun werk. De mensen van wie de data al verwerkt is, kunnen nog gaan betalen. Wij hebben een gesprek gehad met de leiding van het bedrijf en we hebben hen op het hart gedrukt dat het land genoeg problemen heeft om dit nog bij te krijgen, waarbij het totale houtgebeuren stil ligt”, aldus Read.

error: Kopiëren mag niet!