Buurjongen Fabian: “We zagen hoe de kinderen in de vlammenzee zijn omgekomen”

Frontfoto 1De 6-jarige David Gian en de 12-jarige Fernando Moerawali zijn donderdagochtend omgekomen bij een woningbrand te De Boerbuiten. De politie van Munder kreeg omstreeks 03.15 uur de melding van een woningbrand. Ter plaatste aangekomen werd een laagbouwwoning aangetroffen die in vlammenzee stond. Een van de bewoners, de 16-jarige Furgil M., werd met brand- en snijwonden aangetroffen. Hij heeft zich kunnen redden uit het brandend pand. Buurjongen Fabian vertelt aan Dagblad Suriname dat hij op dat moment in diepe rust was. Hij schrok wakker toen Furgil (16) bij hem thuis kwam om hulp te zoeken. “Ik rende uit de woning en sprong over de poort. De woning waar Furgil bleef was niet voorzien van dievenijzer, maar in plaats daarvan was het huis beveiligd met houten latten. De buurtbewoners probeerden via een raam de twee kinderen nog te redden, maar dat is hen niet gelukt. Wij zagen hoe de kinderen in de vlammen zijn omgekomen.”
Bij aankomst van de brandweer was de woning nagenoeg afgebrand en heeft de brandweer slechts nablussingswerkzaamheden verricht. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend. De afgebrande woning was wel op het elektriciteitsnet aangesloten. Of dit huis tegen brand was verzekerd, is nog onbekend. Uit de verklaring van een buurman blijkt dat de drie kinderen samen met hun moeder in dat huis vertoefden. Zij waren alleen thuis. Hun moeder was ten tijde van de brand aan het werk. De twee verkoolde lijken zijn na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie ter obductie in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.
Brandweer kwam een uur later
Volgens Fabian was de politie er snel bij. “Dat kan niet gezegd worden van de brandweer, want die kwamen pas ruim een uur later op de brandlocatie aan. De woning was toen bijna uitgebrand. Samen met Furgil ben ik met de ambulance meegereden naar de Spoedeisende Hulp. Hij heeft brandwonden aan zijn schouder en handen opgelopen. Furgil was niet aanspreekbaar. Hij kon niet vertellen waar de brand precies was begonnen”, geeft Fabian aan. Furgil is ter observatie opgenomen in de ziekeninrichting.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!