PL gaat voor rechtvaardig kiesstelsel

De Pertjajah Luhur (PL) geeft op zaterdag 28 oktober een presentatie over haar visie op het huidig kiesstelsel van Suriname. Dit gebeurt op uitnodiging van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving in het Perscentrum van de President van de Republiek Suriname. PL-voorzitter Paul Somohardjo laat weten dat de partij gaat voor een rechtvaardig kiesstelsel.
“Wij gaan voor wetswijziging, omdat de huidige Kieswet niet rechtvaardig is. Zo heeft een partij in Coronie maar zo’n 500 stemmen nodig om een zetel binnen te halen, terwijl Wanica minstens 5000 stemmen nodig heeft om een zetel te verwerven. Dat is niet rechtvaardig. En dat is waar wij hoofdzakelijk naar streven: een rechtvaardig Kiesstelsel”, zegt Somohardjo.
De PL-topman stelt dat de Kieswet vanaf haar ontstaan onrechtvaardig was. Toen waren er 21 zetels en de verdeling was zodanig, dat de partij die in kieskring Paramaribo de meeste zetels had gewonnen, ook de verkiezingen had gewonnen. Heden ten dage telt het parlement 51 zetels, maar die onrechtvaardigheid is nog steeds niet weggewerkt. “Daarom willen wij een wijziging van de Kieswet,” benadrukt Somohardjo.
Voorafgaand aan de presentatie op zaterdag, komt de partij op vrijdag 27 oktober om 20.00 uur bijeen in haar partijcentrum te Beekhuizen, om met haar structuren overleg te voeren en inzichten te delen. De PL is niet de enige partij die een presentatie zal verzorgen. Ook andere politieke partijen, onder wie de VHP, DOE, BEP, DA ’91, ABOP, NDP en PDO, zullen hun visie geven over de Kieswet. Elke presentatie zal 15 minuten duren, gevolgd door een vragenronde. In de presentatie wordt aangeven hoe de desbetreffende partij de wijzigingen uitgevoerd ziet.

error: Kopiëren mag niet!