‘Hout wordt steeds duurder in Suriname’

Hout wordt steeds duurder in  SurinameParlementariër Sheilendra Girjasing heeft onlangs een onderhoud gehad met een groep van 13 ondernemers uit het district Commewijne, die actief is binnen de houtsector. “Deze groep ondernemers kan geen millimeter hout kopen. Alle hout wordt op dit moment opgekocht door de Chinezen, bedoeld om het in een rap tempo te exporteren naar China”, stelt Girjasing. Dit is volgens Girjasing ook al te zien aan de vele houtblokken, die dagelijks getransporteerd worden over de Wijdenboschbrug. De politicus merkt ook op dat de houtzagerijen vanwege dit fenomeen, nu moeilijk komen aan hout voor eigen productie, of heel duur moeten betalen voor een kuub hout. De prijs van SRD 400 die niet lang terug werd neergeteld, is nu gestegen naar ruim SRD 900. “Vroeger kocht men direct uit het bos. Dat kan niet meer, omdat de Chinezen alles hebben opgekocht. De lokale jongens moeten het bij de Chinees voor SRD 900 per kuub opkopen”, stelt Girjasing. De volksvertegenwoordiger stelt dat dit allemaal te maken heeft met beleid van overheidswege. Er is naar zijn oordeel vaker gevraagd om de export van houtblokken te matigen, opdat de lokale ondernemers meer kunnen doen met de houtblokken. “Eén van mijn voorstellen was om de Surinaamse houtzager te dwingen het hout te impregneren, waardoor er beter kwaliteit hout op de markt komt. En dat moet men exporteren. Niet de boomstammen. Voor rondhout krijgt men bitter weinig. De meerwaarde en de winst is in China te zien, omdat de 1 bij 3 houtlatten daar worden gemaakt. Wij leveren alleen de grondstoffen”, aldus Girjasing.
Bouwhout 50% duurder geworden
Radjen Baldew, directeur NV Ansoe Nieuwe Houtonderneming, stelt dat de situatie veel ingewikkelder is dan de parlementariër dit uitlegt. Doordat de rondhoutexportmarkt ook nog rondhout aanneemt die hier ook tot de bouwhoutsoorten wordt gerekend, is de druk vanuit de exporteurs enorm groot geworden. Hierdoor komen lokale ondernemers inderdaad moeilijker aan rondhout voor bouwhout. Als gevolg hiervan stijgt de prijs van lokale bouwhout.
“Bouwhout is met 50% duurder geworden ten opzichte van de tijd toen de koers 3,35 was. De lokale markt is drastisch ingekrompen vanwege het ‘fantastisch’ beleid dat in het land wordt gevoerd. De lokale mensen kunnen niet veel afnemen. De export kan wel alles afnemen”, stelt Baldew. Voor een heleboel middenstaanders en lager, wordt het bouwen steeds onbereikbaarder. Bouwen was al duur. Nu valt de iets goedkopere optie (hout) ook weg.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!